Predlog razvoja Marine Smederevo


12. septembar 2012. DRUŠTVO – Grad Smederevo je danas, uz podršku GIZ/Ambero-Icon, predstavio Predlog razvoja Marine Smederevo, nakon decembarske prezentacije studije izvodljivosti, kao najozbiljniji projekat na ovu temu urađen do sada, sa grubom procenom potrebne investicije od oko 19 miliona evra, koja, sa hotelom i zatvorenim bazenom, iznosi oko 54 miliona evra.
Na današnjoj prezentaciji i tematskoj debati, govorili su Harold Miler, vođa Projekta „Unapređenje upravljanje zemljištem na nivou lokalnih samoupravu Srbiji”, u okviru kojeg je realizovana studija, profesor Hajner Has, autor Studije izvodljivosti Marina Smederevo i Nenad Krčum, direktor Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo.

Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, zahvalila se gostima, za koje je rekla da su uložili mnogo vremena i truda u izradi Studije izvodljivosti Marine Smederevo.

„Ovo je naš drugi sastanak povodom Projekta Marina Smederevo, veoma bitnog za naš grad i u ime gradske vlasti, ali i svih Smederevaca, mogu da kažem da nećemo odustati od sređivanja Marine. Kroz vreme i etape, možemo za par godina da očekujemo početak ovog projekta, strateški bitnog za Smederevo – u oblasti turizma, privrede, ali i svekolikog razvoja Smedereva“, istakla je gradonačelnica.

Ona je izrazila očekivanje da će grad Smederevo, zajedno sa pomenutim partnerima, realizovati ovaj projekat, a posle ovog, trebalo bi da usledi i sastanak sa zainteresovanim investitorima. Dodala je da treba napraviti još niz koraka, kako bi napravili preduzeće koje će upravljati i brinuti o Marini.

Danas je predstavljena i maketa Marine Smederevo, a najavljena je, kao jedan od koraka u razvoju projekta, prezentacija na jednom od najznačajnijih sajmova za privlačelje investitora – EXPO Real, koji će se održati u Minhenu tokom oktobra.

U okvirudanašnje prezentacije, prikazani su razvojni ciljevi, predlog urbanističkog rešenja, kao i dalji koraci u implementiranju projekta.

Predlog razvoja Marine Smederevo predviđa uređenje postojeće lokacije i izgradnju osnovnih i pratećih sadržaja jedne moderne marine, sa zatvorenim bazenom i hotelom u zaleđu.

Gruba finansijska kalkulacija projektovala je iznos od oko 19 miliona evra, kao ukupnu investiciju izgradnje marine. Od te sume, oko 11,5 miliona evra se odnosi na građevinske radove, oko 2,5 miliona za hidrograđevinske radove i oko 5 miliona evra za infrastrukturno opremanje.

Autor projekta je na ove iznose dodao oko 13,5 miliona evra za izgradnju zatvorenog bazena i za hotel nešto više od 27 miliona evra, što daje konačnu cifru od oko 54 miliona evra.

Projekat predviđa izgradnju četiri glavna mola u obliku latiničnog slova U, sa ukupno oko 150 plovila, plus tri mesta za brodove dužine 20 metara i više, a na Dunavu kod ulaza u marinu i mesto za pristajanje turističkih brodova, kruzera.

Početak projekta izgradnje ovom studijom je planiran 2015. godine, a početak rada preduzeća dve godine kasnije.

Projekat u Smederevu trebalo bi da bude polazna osnova za koncept razvoja marina na celom Dunavu, ponovio je danas autor.

Marina u Smederevu nalazi se u koritu reke Jezave, nizvodno i u zaleđu Smederevske tvrđave, što otvara realnu perspektivu razvoja međunarodnog rečnog turizma, saglasili su se učesnici današnje prezentacije i debate.

Studija izvodljivosti smederevske marine je projekat podržan od strane nemačkog Saveznog ministarstva za privredni razvoj i saradnju u realizaciji nemačke organizacije GIZ.

Izvor: smederevo.org.rs