Predavanje „U susret velikom Saboru Pravoslavne crkve“


20. januar 2015. DRUŠTVO – U okviru 26. Smederevskih svetosavskih svečanosti, u petak, 23. januara sa početkom u 18.30 u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo odražaće se predavanje „U susret velikom Saboru Pravoslavne crkve“, a na temu primerenu duhu tradicionalne manifestacije govoriće eminentni domaći istoričar Crkve, protojerej-stavrofor dr Radomir Popović, predavač na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu i na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konservaciju.

Predavanje je posvećeno pitanjima koja pripadaju tematskom korpusu događaja sagledanom u redovima predstavnika Pravoslavne crkve u svojoj istorijskoj važnosti za čitav pravoslavni svet. Radi se o Svepravoslavnom saboru koji će okupiti poglavare pravoslavnih crkava, a odigraće se, prema postignutom dogovoru, 2016. godine. Na Saboru će se raspravljati o aktuelnim temama vezanim za položaj Pravoslavne crkve u celokupnom hrišćanskom miljeu, kao i za njenu ulogu u okolnostima koje obeležavaju savremeni svet i stanje duha savremenog čoveka.

U izlaganju će biti ukazano na predanjski značaj i važnost sabora kao izraza crkvenog načina postojanja i na shvatanje Crkve kao sabornog bogočovečanskog organizma, kao i na to da su se u istoriji Crkve sporna pitanja rešavala, u duhu apostolske prakse, na saboran način. Tokom predavanja dr Popović otkloniće nedoumice u pogledu očekivanja od predstojećeg Sabora i osvetliti teme koje će na Svepravoslavnom saboru biti obrađene kao što su problem jednoobraznosti kalendara, status pravoslavlja u dijaspori, pitanje hrišćanskog braka, pitanje posta, stav Pravoslavne crkve prema drugim hrišćanskim konfesijama, odnos Pravoslavne crkve prema ekumenskom pokretu, uloga Pravoslavne crkve u zalaganju za mir u svetu, stav crkve prema savremenim tehnologijama, pitanja crkvene autokefalije i autonomije.

Ulaz na program je slobodan.