Predavanje o isplativosti proizvodnje celera, karfiola i zelene salate


18. decembar 2013. DRUŠTVO – U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u ponedeljak je održano predavanje o isplativosti proizvodnje pojedinih povrtarskih kultura.

Tokom nedavnog boravka smederevske delegacije u Bolonji, gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, inicirala je saradnju sa italijanskim investitorima. Posle dolaska Italijana u Smederevo i razgovora sa predstavnicima agrara, počelo je intenzivno informisanje poljoprivrednika o isplativosti proizvodnje određenih povrtarskih kultura.

Potencijalni italijanski investitori, zastupnici firme SIPO, iskazali su interesovanje za saradnju sa poljoprivrednicima ovog kraja, za prvo vreme, u proizvodnji celera, karfiola i zelene salate, pa je upravo proizvodnja ovih kultura bila tema predavanja u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo.

Predavanje na temu Ekonomska isplativost ulaganja u proizvodnju celera, karfiola i zelene salate, organizovano je u cilju što bolje saradnje poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Smedereva i već pomenutog italijanskog investitora. Predavači su bili dr Vukašin Bjelić, profesor u penziji i mr Mladen Đorđević iz Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci, koji su pored brojnih osobenosti u proizvodnji ovih kultura, naročito zelene salate, istakli isplativost ovakve investicije.

Predavanju su, pored poljoprivrednih proizvođača, prisustvovali Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada, Prvoslav Nedeljković, pomoćnik gradonačelnika za privredu, investicije i razvoj, Marija Živić, član Gradskog veća, resorno zadužena za poljoprivredu, kao i stručni saradnici u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Kolarima.

Izvor: smederevo.org.rs