Pre godinu u ambisu, sada na pragu posla za EU


14. maj 2018. PRIVREDA – Izvor: B92 – Smederevska fabrika “Želvoz”, koja je privatizovana pre godinu dana, ponovo je u vrhu srpskih remontera i na pragu prvog izvoznog posla za partnera iz EU.

“Želvoz” je potpisao ugovor sa poljskom firmom “Laude PL”, a u ponedeljak će u Poljskoj biti dogovorena finalizacija tehničkog dela posla, kazao je za portal Podunavlje.info vodeći inženjer na tom projektu Svetozar Bugarin.

“U ponedeljak nas očekuju tehničke konsultacije, koje predstavljaju početak realizacije ugovora. Praktično, dogovaramo finalizaciju tehničkih uslova za početak proizvodnje, preciziramo detalje, materijale, postupke zavarivanja, količine, rokove, rekao je Bugarin.

Svetozar Bugarin dodaje da je za kratko vreme smederevska fabrika dobila četiri nova sertifikata iz sistema kvaliteta, pored ostalih, za zavarivanje železničkih vozila EN 15085 i EN 3834, koji omogućavaju izvođenje zavarivačkih poslova i za članice EU.

“Te sertifikate malo ko ima u našoj državi. Kad su se sve kockice sklopile, pokušavali smo da nađemo proizvod koji nije neposredno vezan za vagonogradnju, a da možemo da radimo u skladu sa našom infrastrukturom i našim kadrovima. Prepoznali smo, kao jedan od mogućih proizvoda, te specijalne kontejnere”, izjavio je on.

Ugovoreni posao sa partnerom iz Poljske odnosi se na izradu otvorenih i zatvorenih kontejnera za smeštaj i prevoz rolni lima i paketa iz Železare, a to je posao vredan oko pet miliona evra.