Pravilna ishrana – put do uspeha


17. februar 2014. SPORT – Streljački savez Srbije u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije organizovao je seminar o ishrani u toku priprema reprezentacije na novom strelištu u Smederevu za Šampionat Evrope u Moskvi od 26. februara do 6. marta.

Predavač je bio dr Miloš Banković iz Centra za hrono ishranu dr Gifing, a prisustvovao je i koordinator programa Olimpijskog komiteta Srbije Ivan Ristić.

U veoma interesantnom izlaganju dr Banković je istakao da je pravilna ishrana – put do uspeha. Posle predavanja bilo je mnogo pitanja, na neka je dr Banković odmah odgovorio, na druga će odgovoriti mejlom. Dogovoreno je da svaki strelac pošalje pitanja, a dr Banković će ponuditi rešenja koja, između ostalog uključuju i pravljenje jelovnika.

Sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović je zamolio dr Bankovića da uputi strelce kako i čime da se hrane u toku takmičenja koje u streljaštvu traje i po pet časova: prvo osnovni deo (kvalifikacije) potom višečasovna pauza, a zatim jednočasovno finale koje traži maksimalnu psihološku i fizičku pripremljnost. Posebno je naglašena specifičnost streljačkih takmičenja da često počinju dosta rano (oko 9 časova) tako da je potrebno voditi računa kada i šta jesti za doručak, za koji je dr Banković rekao da je najvažniji obrok u danu.
– Kao takmičar, imao sam svoj metod ishrane, ali sam sumnjao da je nije baš kako treba. Nova saznanja koja sam u međuvremenu stekao, ukazuju da sam grešio – rekao je Srećko Pejović. – Za strelce je važna ishrana koja ne podiže nivo adrenalina, jer moraju da smireni izađu na vatrenu liniju, da nemaju problema sa stomakom, ali i da dok čekaju finale unesu dodatnu energiju koja će im i te kako trebati. Zbog toga su ovakvi seminari veoma korisni, mladi strelci će biti usmereni na pravilan način ishrane, oni stariji će možda dobiti dragocene savete i ideje da nešto promene na bolje.

Dr Banković je savetovao lakši doručak na dva sata pre takmičenje (musli i jogurt, sedvič od belog hleba sa puterom od kikirikija…) a dok se čeka finale banana i „bonžita“ kao i neki od sportskih napitaka. U toku takmičenja preporučio je korišćenje samo vode. Za užine između obroka sugerisao je pre podne orašaste plodove, suvo voće, a za popodnevnu sveže voće i što više – banana koje su najbitnija u ishrani sportista.
Streljačka reprezentacija Srbije je završila pripreme okružena pažnjom i ljubaznošću streljačkih radnika družine Smederevo na čijem strelištu su trenirali. Prva grupa strelaca (juniorski timovi) putuje u Moskvu 26. februara, a druga 2. marta.

Sastavi reprezentacija su – puška, seniori: Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović (obojica „Čika Mata“) i Milenko Sebić („Akademija Maksimović“).

Seniorke: Ivana Maksimović, Dragana Todorović („Akademija Maksimović“) i Andrea Arsović (Partizan).
Juniori: Jovan Stevanović, Miloš Ivanović (obojica „Čika Mata“) i Andrija Milovanović (Niš).
Juniorke: Tiha Todorović („Lukanjac“, Pirot), Milica Babić (Novi Sad), Nina Radulović (Zvezdara), Sanja Vukašinović (Jedinstvo, Sara Pazova).

Pištolj – seniori: Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac).
Seniorke: Jasna Šekarić, Zorana Arunović (obe Crvena zvezda), Bobana Veličiković (Bor 030).
Juniorke: Ana Alenitijev (Smederevo), Lea Aleksić (Novi Beograd Ušće), Jovana Dragačevac („Aleksa Dejović“).
U stručnom štabu su uz Srećka Pejovića i treneri Dragan Donević, Jelena Arunović, Aleksandar Zlatić i Marijana Novković.

Pre Prvenstva Evrope u Moskvi će se održati i kvalifikacije za druge letnje Olimpijske igre mladih u Nankingu u Kini od 16. do 28 avgusta. Prvo će se 28. februara od 9,00 takmičiti juniorke pištoljem (Aleksić i Dragačevac) a od 10,35 juniori puškom (Milovanović, Jovanović, Ivanović). Drugog dana kvalifikacija, 1. marta gađaće juniorke puškom (Babić, Radulović i Vukašinović). Nećemo imati predstavnike vazdušnim pištoljem za juniore. Po šest strelaca u svakoj disciplini dobiće vize za Nanking, stim što jedna zemlja može da kvalifikuje samo jednog takmičara i jednu takmičarku.

Borbe za evropske titule počinju 2. marta. Od 9 časova gađaće juniorke pištoljem (Alentijev, Aleksić i Dragačevac) a od 10,35 juniori puškom (Milovanović, Jovanović, Ivanović). Juniorke će gađati puškom 3. marta od časova (Todorović, Babić i Radulović).

Seniorska takmičenja počinju 4. marta. Na vatrenu liniju će seniorke pištoljem (Šekarić, Veličković, Arunović) i seniori puškom (Stefanović, Pletikosić, Sebić).

Poslednjeg dana Šampionata Evrope 5. marta gađaće seniorke puškom (Maksimović, Todorović i Arsović) i seniori pištoljem (Mikec, Grgić i Zlatić).

Prošle godine na EŠ u Odenzeu u Danskoj, srpski strelci su osvojili dve ekipne medalje: ženska reprezentacija pištoljem u sastavu Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković okitila se zlatom, muška selekcija ovim oružjem u kojoj su gađali Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić postala je vicešapion Evrope.