Pozorište PATOS obeležilo 30 godina rada


Ana Tasić

26. decembar 2016. KULTURA – U petak 23.12, pozorište PATOS iz Smedereva je obeležilo 30 godina rada. U Centru za kulturu, otvaranjem izložbe „PATOS: Prvih trideset“, oko 300 Patosovaca i gostiju se podsetilo mnogobrojnih stvaralaca PATOSa, od osnivača i reditelja Branislava B. Čubrilovića, pa do preko 500 drugih koji su gradili i razvijali ovo pozorište. Tokom večeri je dodeljena i nagrada „Niko Garone“ (nagrada za posebno medijsko angažovanje u oblasti kulture), po odluci stručnog žirija koji čine svi prethodni dobitnici, teatrološkinji i pozorišnoj kritičarki dnevnog lista Politika – Ani Tasić. Takođe, u sklopu programa, svi prisutni su imali prilike da pogledaju i najnoviju predstavu pozorišta PATOS, „Alisa“ u  režija italijanskog reditelja Salvatorea Tramaćerea.

Od prve predstave, „Raško i Nevena“ (režija: Vladislav Nešić), PATOS je do sada stvorio 50 produkcija i 16 performansa, ali realizovao i mnogobrojne projekate i programe, puput festivala Patosoffiranje i bioskopa Patosinema.
Veterani Patosa

PATOS je najavio narednih trideset godina kao pozorište koje ozbiljno teži da preraste u mesto za rad profesionalaca u oblasti pozorišne kulture, kao i pozorište koje deluje u Smederevu i razvija kulturnu industriju grada i Srbije. Na kraju programa, najmlađi Patosovci su pozdravili sve prisutne rečima: „Hvala što ste stvorili i čuvali PATOS“, i „vidimo se u narednih 30 godina“. PATOS danas je jedno od retkih nezavisnih pozorišta u Srbiji, koje ima zaposlene i honorarne saradnike, kao i veliki broj aktivnih članova, koji iznosi preko 70.

Najmlađi Patosovci