Pozorište PATOS i jubilarno 50. izvođenje predstave Unutrašnja svetla


24. maj 2018. KULTURA – Pozorište PATOS u četvrtak 31. maja, sa početkom od 20.30 u centru za kulturu Smederevo izvodi 50. igranje predstave „Unutrašnja svetla“ (Inner Lights). Predstava inovativnog pozorišnog koncepta (publika doživljava predstavu vezanih očiju) je nastala po ideji i u režiji Vladislava Nešića, a svoje premijerno izvođenje je imala u oktobru 2014. godine. Od tada predstava je gostovala na više festivala i zemlji i regionu, a na međunarodnom festivalu u Sečnju ponela je nagrade za najbolju predstavu i najbolju režiju.

Pozorište PATOS zahvaljujući ovoj predstavi razvija novi pozorišni pristup, pod nazivom Teatar zatvorenih očiju, koji ispituje tezu – da li se pozorište u potpunosti može doživi bez čula vida? Ovim postupkom sva radnja se odvija neposredno pored publike, a svaki posetilac stiče intezivniji utisak, jer sam postaje protagonista koji prolazi kroz narativ predstave. Scenski mrak oživljava unutrašnje pejzaže jednog života koji se kroz splet mirisa, ukusa, dodira i zvukova odmotava u svakom od posetilaca, na njemu jedinstven način. Pejzaži života u Srbiji, koji su glavni motivi ove predstave, slikaju jedinstvenu sliku običaja, verovanja, mentaliteta jednog naroda i time otkrivaju o njemu mnogo više nego što oko može videti.

Predstava je nastala uz podršku centra za kulturu Smederevo, Gradskog saveza slepih i slabovidih Smederevo, crkvenog hora Sloga i beogradskog hora Equilibrium.