Pozorišna značka Branislav Nušić


20. februar 2018. KULTURA – Povodom početka rada na projektu Pozorišna značka Branislav Nušić pozorište PATOS je u utorak 20.2.2018. održalo konferencju za medije u Centru za kulturu Smederevo. Medijima su se obratili Dušan Vulić, direktor PATOSa, Dragoljub Martić, direktor CZKS i partner na projektu, Ivana Stevović, urednica obrazovnog programa PATOSa i Anđelka Vulić, umetnička direktorka PATOSa.

Pozorište PATOS pokrenulo je projekat Pozorišna značka Branislav Nušić u saradnji sa gradskim školama. U projektu su uključene sve gradske škole koje su i partneri na projektu: Dr Jovan Cvijić, OŠ Dimitrije Davidović, OŠ Dositej Obradović, OŠ Branislav Nušić, OŠ Sveti Sava, OŠ Jovan Jovanović Zmaj, OŠ Branko Radičević. Takođe, partner na projektu je i OŠ Ivo Andrić iz Radinca, kao svojevrsna najava proširenja programa naredne godine i na sve smederevske škole okolnih sela. Logističku podršku daje Centar za kulturu Smederevo, dok Narodna biblioteka Smederevo kroz partnerstvo pruža stručnu podršku programu.

Potreba i značaj razvoja pozorišne publike kroz program Pozorišna značka Branislav Nušić pokazuje broj uključenih partnera na projektu, koji zajedničkim snagama rade na formiranju kritičkog mišljenja kod dece I mladih. Tokom programa planirano je da deca posete pozorište 4 puta i da nakon svake pogledane predstave zabeleže svoj stav o pogledanoj predstavi u svom Pozorišnom dnevniku, koji će u sebi sadržati osnovne pozorišne pojmove i bonton. Program sadrži i takmičarski deo, čije će finale biti na istoimenoj završnoj manifestaciji koja će se održati u decembru 2018.godine.

Program Pozorišna značka Branislav Nušić u svom nazivu nosi ime čuvenog dramaturga Branislava Nušića, poznatog po svojim kritičkim svevremenim tekstovima. U tom duhu, kod dece i mladih je neophodno negovati misao i promišljanje svega što na dnevnom nivou njihov mozak konzumira. Stoga, ovaj program podrazumeva redovno posećivanje kvalitetnog pozorišnog sadržaja od strane učenika, koji je dodatno propraćen edukativnim elementima, kao što su pozorišni bonton, pozorišne tribine i vođenje ličnog pozorišnog dnevnika.

Projekat je jedan od tri pobednika konkursa Superste+ za 2017. u okviru programa Superste.net. Značaj projekta je prepoznat i finansijski podržan od strane grada Smedereva, a podršku je pružilo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ocenivši da se projektom izuzetno podstiče kreativan razvoj učenika školskog uzrasta.