Povećane takse preduzetnicima i do deset puta


26. avgust 2011. PRIVREDA- Unija poslodavaca Srbije protestovala je zbog povećanja pojedinih administrativnih taksa pravnim licima i preduzetnicima i do 10 puta.

edna od najčešćih taksa koje su privredni subjekti dužni da uplate Ministarstvu pravde jeste taksa uz Zahtev za davanje tumačenja, objašnjenja, odnosno mišljenja o primeni republičkih propisa. U najnovijem Tarifniku republičkih administrativnih taksa ta dažbina je podignuta sa 1.000 na 10.000 dinara.

Ovo znači da će svaki privredni subjekt koji ima bilo kakav sudski spor ili nerazjašnjena pitanja sa zaposlenima, sindikatom ili bilo kojom drugom državnom institucijom ,carina, ministarstva, inspekcije, komisije u postupcima javnih nabavki, za svako davanje mišljenja o primeni zakona i podzakonskih akata morati da plati državi 10.000 dinara.

Na ovaj način će, za samo jednu administrativnu taksu, iz privrede biti ubrano više stotina miliona dinara, to jest oko četiri do pet miliona evra godišnje, navedeno je u saopštenju Unije.

Unija poslodavaca Srbije insistira da se taksa uz Zahtev za davanje tumačenja, objašnjenja, odnosno mišljenja o primeni republičkih propisa vrati na prethodni nivo.

I preostale 22 povišene administrativne takse iz izmene Tarifnika republičkih administrativnih taksa ,treba vratiti na prethodni nivo , poručuju iz Udruženja.

Izvor: Televizija Smederevo