Potpisan ugovor za gasifikaciju Smedereva


09. decembar 2011. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Ugovor o gasifikaciji Smedereva, vredan oko 29 miliona evra, potpisali su u tom gradu generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović i gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Ugovor je potpisao i direktor kompanije “Milenijum tim” Stojan Vujke, firme strateškog partnera u tom projektu.

Program gasifikacije Smedereva predviđa izgradnju oko 60 kilometara čeličnog gasovoda srednjeg pritiska i oko 670 kilometara distributivne gasovodne mreže.

Gasifikacijom Smedereva biće stvoreni uslovi za priključenje domaćinstava, privrede i javnih potrošača u tom gradu na prirodni gas kao energent, a rok za završetak izgradnje gasne mreže je dve godine.

Na skupu je istaknuto da gotovo svi veći privredni subjekti u Smederevu koriste gas kao energent, da i postojeće kotlarnice planiraju da pređu na korišćenje gasa i očekuje se da će se veliki broj domaćinstava takođe opredeliti za korišćenje prirodnog gasa.

Upotrebom gasa kao energenta, stvaraju se uslovi za smanjenje zagađenja vazduha u Smederevu, što će doprineti zaštiti životne sredine, ocenili su potpisnici ugovora.

Snabdevanje distributivnog sistema Smedereva prirodnim gasom predviđeno je priključenjem na gasovodni sistem visokog pritiska, preko tri glavne merno-regulacione stanice “Radinac”, “Velur” i “Godomin”.

Prirodni gas je u Smederevo uveden 1971. godine za potrebe tadašnje smederevske železare.

Inicijativa za masovniju gasifikaciju pokrenuta je 2003. godine, ali je do danas izgrađeno samo oko 17 kilometara distributivne mreže i priključeno oko 170 potrošača.