Poslodavac nudi neozbiljna rešenja


29. mart 2012. DRUŠTVO – Protest radnika „Želvoza“ u zgradi GU Smederevo juče je prošao bez blokade saobraćajnica u gradu, jer je bilo najava da će poslodavac predložiti prihvatljiv sporazum za isplatu otpremnina, ali je 20 radnika, među kojima i četiri žene, nastavilo štrajk glađu.

Protestnom odboru zaposlenih juče je od poslovodstva stigao predlog sporazuma, na osnovu kojeg bi trebalo da budu obračunate otpremnine. Radnicima je ponuđena trećina zarade za prvih deset godina staža i četvrtina bruto plate za svaku sledeću godinu provedenu u fabrici.

– Ovu ponudu poslodavca smatramo neozbiljnom. Nema nikakve razlike u odnosu na ono što su nam predložili prošle nedelje, a već smo rekli da ne pristajemo na minimalac. Sastavićemo naš predlog sporazuma i čekamo odgovor – kaže Dejan Živković, predstavnik Protestnog odbora radnika.

Snežana Kosanić je u „Želvozu“ radila 26 godina kao administrator poenter. Živi sa mužem i dve ćerke i samo je jedna od 444 zaposlena, koji ni sami ne znaju kako spajaju kraj s krajem.
– Najvažnije mi je da me porodica podržava. Znamo da otpremnine nisu neko rešenje, ali ćemo bar isplatiti dugove – priča Snežana, koja od ponedeljka štrajkuje glađu, uprkos zdravstvenim tegobama posle operacije kičme.

– Osećam se dobro. Bilo je malo vrtoglavica i mučnina, uz povišen pritisak, ali to je valjda očekivano kada se ništa ne jede već samo uzima tečnost.

Od raskida privatizacije i preuzimanja od strane države, radnici su za 10 meseci u proseku dobili toliko da nemaju da pokriju ni osnovne troškove.

– Od decembra nismo dobili ništa, a do tada po 8.000 dinara na dva do tri meseca. Rata za kredit mi je 4.000, tako da ni od onog što sam primila nisam videla ni dinar. Muž je radio prekovremeno, zbog kredita od 300.000 dinara, mesečno samo za to daje 12.000, a pritom plaćamo školovanje mlađe ćerke, koja studira ekologiju. Da ne pričam o troškovima za struju i o ostalim računima.

Izvor: pravda.rs