Poslednji predsednički dan Borisa Tadića


06. april 2012. DRUŠTVO – Dan u kojem se probudio kao predsednik države, a koji će završiti samo kao predsednik Demokratske stranke, Boris Tadić je iskoristio malo za širenje optimizma, a malo za izazivanje straha svojih sunarodnika. Za razliku od svog stranačkog lidera, potpredsednici DS nisu imali tih dilema. Poučeni javnim podsmehom kome je bila izložena njihova koleginica Jelena Trivan nakon stupidne izjave o izboru između rata i mira, Dušan Petrović i Dragan Šutanovac su se isključivo bavili najavama megalomanskih projekata koje će njihova partija realizovati ukoliko pobedi na predstojećim izborima

Prema izvešatijima DS agencija, odlazeći predsednik Srbije izjavio je tokom oproštajne posete Smederevu, da će Vlada sledeće nedelje raspisati tender za pronalaženje strateškog partnera za železaru i ocenio da će se pokazati da je odluka države da stane iza te kompanije bila opravdana i isplativa.

“Tokom sledeće nedelje Vlada će raspisati tender. Ja sam optimista, iako je u jednom trenutku delovalo drugačije”, poručio je predizborno raspoloženi Tadić nakon obilaska pogona tople valjaonice u železari.

Predsednik DS je rekao da očekuje da u kratkom roku može da se pronađe partner za železaru, a da bi bilo dobro da taj partner, kako je naveo, ima svoju koksaru, jer će tako železara biti konkurentnija na tržištu. On je, takođe, naveo da bi bilo sjajno da taj partner uvede i mogućnost procesa galvanizacije kako bi limovi koje proizvode u železari mogli da se ugrađuju u karoserije automobila koji se proizvode u Srbiji.

Tadić je rekao da će se pokazati da je opravdana i islativa bila odluka Vlade Srbije da stane iza železare i čestitao rukovodstvu kompanije i Ministarstvu finansija na “uspešnom očuvanju radnih mesta u teškom i rizičnom trenutku, kada je kompanija US Steel, zbog globalnih uslova na tržištu, napustila železaru”.

“Postoje trenuci kada država mora da stane iza preduzeća i ovo je taj trenutak. Ali, takođe postoje i granice. Svi moraju da znaju koliko to košta i zato je na svima, i na preduzeću i na vladi, da se što pre pronađe partner koji će otvoriti perspektivu za železaru”, dodao je Tadić pojašnjavajući svoju izjavu o isplativosti preuzimanja železare koju su Amerikanci vladi poklonili za jedan evro.

Lider DS je istakao da je železara strateško preduzeće zato što na sebi drži čitav metalski kompleks i podsetio da ona plasira veliki procenat svojih proizvoda na tržište Srbije, ali i da od nje zavise mnoge druge domaće firme.

“Upravo zbog toga država mora da pomogne železari i da ima strategiju razvoja metalske industrije. Nije slučajno kompanija Danijeli došla u Srbiju. To je zato što Srbija ima razvijenu metalsku industriju i zato što imamo strategiju. Upravo zato je država stala iza železare”, naveo je Tadić, ne precizirajući kada je to kompanija Danijeli došla u Srbiju.

Ničim izazvan, Tadić je osetio potrebu da novinarima objasni da je njegova poseta železari planirana ranije, a da je slučajno pala na poslednji dan njegovog aktuelnog mandata na funkciji predsednika Srbije.

Da podsetimo samo sedam dana pošto je od američke kompanije US Steel preuzela železaru, Vlada je na mesec dana obustavila rad pogona a radnike poslala na kolektivni godišnji odmor.

Izvor: e-novine.com