Posle Lica Bizarno


12. april 2016. KULTURA – Izvor RTS – Na Nušićevim danima u Smederevu sinoć su se predstavili glumaca Ateljea 212, sa komedijom “Lice”, u režiji Jelene Bogavac. Večeras je na programu predstava beogradskog Narodnog pozorišta i šabačkog Pozorišta “Bizarno”.

Drama “Bizarno” je na konkursu Sterijinog pozorja 2008. godine izabrana među pet najboljih i štampana u časopisu “Scena”. Iste godine je prevedena na engleski jezik i objavljena u specijalnom broju “Scene” na engleskom jeziku. Prevedena je na ruski, bugarski i poljski jezik.

“Bizarno” je crnohumorna priča o smrti, čiji su akteri narkomani, sponzoruše i mafijaši koji žive u istom soliteru. “Bizarno” je priča o traumatizovanom društvu i pojedincima koji žive na ivici smrti, a leče se kroz agresiju, destrukciju i samodestrukciju. U drami postoji mnogo grotesknih, melodramskih, tragikomičnih i apsurdnih situacija, a pre svega, to je – kako podsećaju autori predstave – crna komedija, jer “na bizarno duhovit način prelama jezive zločine, smrt, nasilje, ubistva i samoubistva, traume, zavisnosti, seksualno zlostavljanje i eksploataciju žena, destrukciju i samodestrukciju, istorijsko i geografsko nasleđe i predodređenje, kroz kataklizmično osećanje beznađa u svakodnevnom životu i odnosima”.

Količina i brzina smenjivanja ovih nesreća je dovedena do apsurdno komičnog i neverovatnog.

Autor Željko Hubač, rođen je u Tuzli, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovi komadi su do sada više od trideset puta premijerno izvedeni u profesionalnim pozorištima u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i reprizirani više od hinjadu puta.

U narednim danima festivala – prestave “Bizarno”, “Majstori, Majstori”, “Laki komad” i “Klaustrofobična komedija”.