Posle Amerikanaca, stižu Rusi


01. avgust 2014. PRIVREDA – Izvor: Danas – Ćerka-firma ruskog “Uralvagonzavoda” i jedan od najvećih ruskih proizvođača čelika “Crveni oktobar”, najizgledniji je kupac smederevske železare.

Fabrika “Crveni oktobar” je deo korporacije “Uralvagonzavod”, koja je i ranije važila za jednog od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje posrnule srpske čeličane. Direktor te kompanije se još u aprilu sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i tom prilikom iskazao interesovanje za srpsku čeličanu. Kako saznaje “Danas”, “Crveni oktobar” nije jedini zainteresovani investitor, ali je u ovom trenutku najbliži sklapanju posla.

Kompanija “Volgogradska čeličana Crveni oktobar” jedan je od najvećih proizvođača čelika za auto i avio industriju, kao i hemijska, energetska i naftna postrojenja u Rusiji. Osnovan pre 116 godina, ovaj gigant danas drži 30 odsto ruskog tržišta čelika i u 30 zemalja izvozi 900 vrsta i marki čelika.

Od kada je američki “U.S. Stil” vratio smederevsku železaru Srbiji po simboličnoj ceni od jednog dolara, ova firma kontinuirano gubi novac. Kako je nedavno potvrdio predsednik Vlade Aleksandar Vučić, kompanija državi godišnje pravi gubitak od čak 102 miliona evra.

– “Železara” ne postoji, ona samo pravi minus. Mi boga molimo da nekome platimo ako treba, koliko hoćete, i godišnji i dvogodišnji gubitak, samo da to jednom preuzme i da u budućnosti to više nemamo kao gubitak – rekao je Vučić prilikom nedavnog sastanka sa privrednicima.

On je tada napomenuo da Vlada pregovara sa “pet ozbiljnih kompanija” o preuzimanju ove fabrike.

Država “Železaru” dotira i kroz budžet i kroz Fond za razvoj, ponajviše kako bi sačuvala 5.000 radnih mesta u tom preduzeću. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić nedavno je procenio da “Železara” svakog građanina Srbije košta oko 20 evra godišnje.

Kao jedno od spasonosnih rešenja za ovu fabriku, predlagala se i saradnja sa “Fiatom”, koji bi od “Železare” otkupljivao čelične limove za proizvodnju automobila. Prepreka je bila u tome što se u Smederevu ne proizvodi čelik kakav je potreban auto-industriji, zbog čega bi prethodno moralo da se investira u liniju za galvanizaciju čelika.

Ipak, tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić prošle godine je tvrdio da je “Fiat” zainteresovan za otkup čelika za čak 500.000 automobila godišnje. Do sada, međutim, u tom poslu se nije odmaklo dalje od ideje.