Posetioci mogu da “uđu” u slike na izložbi Marka Tirnanića


03. avgust 2014. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – Samostalna izložba Marka Tirnanića pod nazivom “Delatnost” biće otvorena sutra uveče u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu.

Autor predstavlja platna većih dimenzija, nastala od 2009. godine do danas, koja slobodno stoje u prostoru galerije.

Ogledala postavljena naspram slika daju posetiocu priliku da, gledajući svoj odraz u ogledalu, i sam “uđe” u sliku, u scene koje umetnik postavlja.

Tirnanić u svom radu, kako se navodu u najavi, istražuje odnos moći, pojedinca i države, odnos dominantnog i poniženog, nadziranih kretanja, kontrole i sloboda. Njegove postavke uvek uključuju publiku i stavljaju ih u odredjeni odnos prema radu.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta.

Tirnanić je rodjen 1985. u Smederevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završio i master studije na odseku slikarstvo u klasi profesora Čedomira Vasića. Aktivno izlaže u Srbiji i inostranstvu, u Tajlandu, Hrvatskoj, Austriji i Holandiji.

Na poziv Ministarstva kulture Austrije i Kultur kontakta boravio je tri meseca u Austriji na rezident programu, gde je tokom ove godine realizovao jednu samostalnu i jednu grupnu izložbu u Beču.

Zapaženi su i njegovi video radovi i instalacije u javnom prostoru, ispred Narodne skupštine Srbije, ali i u intimnim prostorima, za mali broj posetilaca.

Za rad “Free will” dobio je prvu nagradu u okviru “Unpleasant Design Competition” u Hagu (Holandija) 2012. godine.