Posao za agronome


21. oktobar 2011. DRUŠTVO – Nezaposleni agronomi  sa područja Smedereva, uspešno su prošli testiranje , koje je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede.Njih   15 – oro radiće kao savetodavci na gazdinstvima u narednih    6 meseci .

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je spisak diplomiranih inženjera koji su položili test nakon završene obuke, čime su dobili mogućnost da budu angažovani kao asistenti savetodavaca. Testove znanja, informisanosti i ličnosti, prošli su svi kandidati koji su se prijavili sa područja Smedereva. Svu neophodnu pomoć u radu  pružiće im Poljoprivredna stručna služba. Budući asistenti  koristiće prostorije  u Kolarima, a od savetodavaca će moći da dobiju podatke o gazdinstvima.

Od agronoma  se očekuje da savetuju poljoprivrednike koje ratarske kulture treba da seju, kako da gaje voće i povrće, sve u zavisnosti od dela  zemlje u kojem žive, kako bi, uz što manja ulaganja, postigli  veću efikasnost proizvodnje i povećali zaradu. Oko 200 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava opsluživaće jedan asistent.

Agronomi koje angažuje Ministarstvo poljoprivrede, primaće platu od 40 000 dinara. Pored plate predviđena je i stimulacija do 20 000 dinara za agronoma, ukoliko bude povećana proizvodnja gazdinstva koje savetuje.

Izvor: Televizija Smederevo