„Poruka u boci“ Mateji Kariću i Luki Stevanoviću


26. mart 2016. KULTURA – Mateja Karić i Luka Stevanović u sredu veče, 23. marta, pred svečanu premijeru filma filma „Braća po babine linije“ dobili su po jedan primerak ljubavnog romana „Poruka u boci“ Nikolasa Sparksa. Tradicionalno darivanje knjigom u Centru za kulturu Smederevo u okviru nagradne igre za bioskopske gledaoce organizuje se u saradnji sa Izdavačkom kućom „Laguna“ iz Beograda, koja daruje naslove iz svoje popularne edicije Filmovane knjige. Mateja Karić je u februaru gledao film „Vreme je za grudvanje“, a Luka Stevanović „Meda sa severa“. S obzirom da je reč o dečacima, u knjigama će uživati njihove mame. Dobitnike je izvukao Goran Zečević, urednik filmskog programa Centra za kulturu.

Svi koji u martu gledaju filmove u Bioskopu Centra za kulturu i učestvuju u nagradnoj igri, mogu dobiti antologijski roman „Čizmaši“, za koji je akademik Dragoslav Mihailović dobio prestižnu Ninovu nagradu kritike 1983. godine, a 1984. godine i Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu.

Dragoslav Mihailović, jedan od najčitanijih srpskih pisaca, pisac kultnih dela, rođen je u Ćupriji, 1930. godine. Kao dvadesetogodišnjak je uhapšen i proveo je 15 meseci na Golom otoku. Diplomirao na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Beogradu 1957. godine. Redovni je član Srpske Akademije Nauka i Umetnosti od 1988. godine.

„Čizmaši“ Dragoslava Mihailovića je potresna priča o ličnom stradanju, razarnju nacije i propasti Kraljevine Jugoslavije.

Roman je doživeo televizijsku ekranizaciju prošle godine. U produkciji Radio televizije Srbije snimljeno je i emitovano 11 epizoda serije, koju je režirao Dejan Zečević, a scenario je adaptirao Đorđe Milosavljević. Glavne uloge su tumačili Miodrag Dragičević, Mladen Sovilj, Miodrag Radonjić, Sloboda Mićalović i drugi.

Da biste postali potencijalni dobitnik romana „Čizmaši“ potrebno je da na poleđini svoje bioskopske ulaznice iz marta čitko upišete ime, prezime i broj telefona, a zatim tu ulaznicu, po završetku filma, ubacite u kutiju koja se nalazi ispred Bioskopske dvorane. Nagrade se izvlače pre početka prve filmske projekcije u aprilu.