Porodilište u Smederevu dobilo aparat za proveru sluha kod beba


27. maj 2016. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Od danas svakoj bebi koja se rodi u porodilištu ZC “Sveti Luka” u Smederevu, odmah po rođenju biće proveren sluh.

Porodilište u Smederevu, gde se godišnje rodi oko 1.000 beba, je 16. po redu koje je u akciji “Blic fondacije” – “Srce za decu” dobilo uređaj za neonatalni skrining sluha. Donator ovog aparata je kompanija “Telenor”. Ova društveno odgovorna firma je donirala kupovinu aparata i za porodilišta u Kliničkom centru Srbije i u Kikindi.

Dr Slavici Mišić, neonatologu, aparat za neonatalni skrining sluha je uručila Milica Begenišić, menadžer “Telenor fondacije”.

– Digitalna rešenja i internet mogu značajno da doprinesu poboljšanju kvaliteta života gluvih i nagluvih osoba kojih u Srbiji ima više od 100.000. Kao kompanija čije se osnovno poslovanje zasniva na uvođenju digitalnih tehnologija i inovacija celom stanovništvu, osećamo dužnost i obavezu da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. Projekti koje sprovodimo na polju društvene odgovornosti ove godine strateški su usmereni ka pomoći gluvima i zato je bilo prirodno da se pridružimo i “Blic fondaciji”. Osim uređaja namenjenog porodilištu u Smederevu, isti uređaj uručili smo GAK-u u Beogradu, a nabavićemo još jedan za porodilište u Kikindi – kazala je Milica Begenišić.

U Srbiji se svake godine rodi 60.000 dece, a više od 300 beba se rodi sa oštećenim sluhom. Bez aparata za neonatalni skrining je nemoguće otkriti da dete ima problem sa sluhom. Pre akcije “Blic fondacije” samo četiri porodilišta u Srbiji, od ukupno 56, su imala aparate za proveru sluha. Ako se eventualno oštećenje sluha ne dijagnostikuje do trećeg meseca života, dete nikada neće moći pravilno da razvije govor i intelekt.

Urednik akcije “Blic fondacije” – “Srce za decu” Velimir Perović je kazao da su građani Srbije razumeli značaj i podržali uvođenje obaveznog neonatalnog skrininga sluha u porodilišta, i da će u narednih par meseci sva porodilišta dobiti ove aparate.

– Desetine hiljada naših sugrađana je podržalo akciju “Srce za decu” slanjem sms na 2552 i telefonskim pozivima u emisiji “Teleton” dajući značajan doprinos da rešimo jedan veliki problem i nedostatak u zdravstvenom sistemu koji se tiče zdravlja naše dece. Takođe veliku zahvalnost dugujemo i velikom broju kompanija koje su, kao “Telenor”, donirale kupovinu više aparata. Ponosni smo jer je “Blic fondacija” zajedno sa našim medijskim partnerom Radio-televizijom Srbije uspela da ujedini Srbiju na jednom uzvišenom patriotskom i plemenitom zadatku. Verujemo da će tako biti i u narednim humanitarnim akcijama “Srce za decu” – rekao je Perović.

Pokrovitelj akcije “Srce za decu” je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner Radio-televizija Srbije. Aparate za proveru sluha kod beba u protekla dva meseca su dobila porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu (Višegradska), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu i Smedervu.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest