Poranila berba grožđa u smederevskom vinogorju


04. septemabar 2017. PRIVREDA – Izvor: Danas – Grožđe je u smederevskom ataru, zbog velikog broja sušnih dana ovog leta, sazrelo i počelo uveliko da se bere, ranije nego što je to uobičajeno, prenosi Podunavlje.info.

Proizvođač grožđa sa Plavinca kod Smedereva, u blizini vinograda nekada u vlasništvu dinastije Obrenović, Dejan K, iskoristio je današnje povoljne meteorološke prilike i tokom prepodneva, i pre kiše, obavio finalnu berbu, za koju kaže da je ove godine poranila.

„Imam nekih 15-tak ari pod vinovom lozom, uglavnom je zastupljen Hamburg i nešto malo imam autohtonu sortu Smederevku, onu staru, još iz 60-tih godina kada je čitavo ovo područje bilo pod grožđem. Ovo je amaterski rad, ali pun ljubavi, uživanja i zadovoljstva rada“, kaže naš domaćin.

Ove godine, sa nešto više od 700 čokota, ušpalirenih i sređenih po propisima, ovaj proizvođač je ubrao oko 1300 kilograma grožđa.

„Prosečan rod, a suša je još jednom pokazala svoju snagu. Ubrali smo slatko grožđe, a sa druge strane količinski slabije. Berba je kod mene već završena, mnogo ranije nego što je to uobičajeno. Grožđe je odmah izmuljano i očekujem dobro vino“, poručio je ovaj plavinački vinogradar.