Ponovo zatvoren horor dom za stare


12. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Ilegalnom Domu za odrasle i stare “Vila Iris Prima” u Smederevu ponovo je zabranjen rad, a vlasnik je dužan da u roku od sedam dana isprazni objekat.

Pored krivičnih prijava, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podneće i prekršajnu prijavu i obavestiti nadležne inspekcije radi preduzimanja potrebnih mera iz njihove nadležnosti.

Inspektori socijalne zaštite bili su 10. avgusta u vanrednoj kontroli tog doma u Goričkoj ulici u Smederevu i na osnovu zatečenog i utvrđenog vlasniku Goranu Rakiću dali usmeni nalog da u roku od sedam dana objekat isprazni.

Na smeštaju je zatečeno 18 korisnika, uglavnom starih, teže pokretnih i sa znacima demencije, smeštenih u neadekvatnim prostorijama, u nehigijenskim uslovima, potencijalno rizičnim po zdravlje i život.

Vlasnik Doma nije pružio tražene podatke o korisnicima, niti o zaposlenima, rekavši da su korisnici i njihovi srodnici “zadovoljni uslugama”, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Inspektori socijalne zaštite su tokom 2014. godine izvršili dva inspekcijska nadzora u ovom ilegalnom domu i oba puta donosili rešenja o zabrani pružanja usluga socijalne zaštite i naloge da se objekat isprazni od korisnika u roku od 30 dana.

Vlasnik je postupao po nalogu ali je, nakon toga, dom ponovo otvarao.

Oktobra prošle godine Ministarstvo za rad je Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu podnelo krivičnu prijavu protiv vlasnika doma “Vila Iris Prima”.

Prijava je podneta “za krivična dela izlaganje opasnosti i neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću zbog toga što je u objektu ilegalnog doma svesno i sa umišljajem pružao usluge domskog smeštaja odraslim i starim licima, sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, a u neadekvatnom prostoru i uslovima, bez stručnog nadzora”.

Time je 21 lice ostavio bez pomoći, u stanju i prilikama opasnim za život i zdravlje, koje je sam prouzrokovao baveći se neovlašćeno pružanjem usluga smeštaja starim lica, a da prethodno nije dobio dozvolu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, piše u saopštenju.

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu Ministarstvu za rad još nije dostavilo informaciju o podnetim krivičnim prijavama, navedeno je u saopštenju.