Ponovo odloženo suđenje Radetu Terziću


09. septembar 2011. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Sudija Osnovnog suda u Smederevu Slobodan Ignjatović nije održao glavnu raspravu u predmetu zloupotrebe službenog položaja protiv bivšeg beogradskog okružnog javnog tužioca Radeta Terzića jer nije mu ni posle trećeg zahteva nije dostavljen spis specijalnog tužilaštva, jer taj dokument nije dostavljen, a ima oznaku “strogo poverljiv”.

Sudija Slobodan Ignjatovć nekoliko meseci traži da se sudu dostavi spis o prikupljanju činjenica (praćenje, prisluškivanje telefona, presretanje poruka) koje su bile neophodne da bi se pokrenuo sudski postupak s optužbom za koju se tereti Terzić. Sudu nije upućen ni dopis kojim bi se objasnilo takvo postupanje.

Branilac Radeta Terzića advokat Sead Spahović predložio je da se o uskraćivanju spisa Osnovnom sudu u Smederevu obavesti republički javni tužilac i da se sasluša kao svedok Slobodan Radovanović koji je u vreme kada je uhapšen Rade Terzić bio specijalni tužilac za organizovani kriminal.

Spahović je naveo da je proces protiv Terzića politički i da je optužnicu podigao tadašnji specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović. Spahović je dodao da je Radovanović optužnicu podigao u petak, a u ponedeljak mu je istekao mandat, tako da Radovanović nije morao da objašnjava razloge za podizanje optužnice.

Branilac Radeta Terzića ocenio je da je “problem u specijalnom tužilaštvu” koje “krije dokaze, ako ih ima, i neće da ih dostavi sudu”.

On je naveo da za sud “nijedan dokaz ne može da bude tajna” i dodao da ne može specijalno tužilaštvo da se poziva na službenu tajnu “pred sudom koji sudi o krivici” Terziću.
Terzić je optužen za zloupotrebu službenog položaja pošto je izmenjena ranija optužba za organizovani kriminal i uticanje da na slobodu budu pušteni iz pritvora pojedini pripadnici “Zemunskog klana”.

Srđa Popović, jedan od trojice branilaca optuženog Terzića, rekao je da u sudskim spisima nedostaju odluke i čitav predmet nekadašnjeg Četvrtog Opštinskog suda u Beogradu u kome je Terzić “navodno zloupotrebio svoj položaj”.

“Predmet je započelo Specijalno tužilaštvo tvrdeći da je Terzić član takozvanog Zemunskog klana. Kada je ta optužba odbačena, više ne može logično da se objasni zašto bi čovek besprekorne karijere postupao onako kako mu se sada stavlja na teret. Tu više nema logike”, zaključio je Popović.

Terzić je uhapšen 21. jula 2007. godine na zahtev tadašnjeg specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića. Nakon mesec i po provednih u pritvoru Centralnog zatvora Terziću je dopušteno da se brani sa slobode.

Naredno ročište zakazano je za kraj oktobra.