“Policajac” i “Čika Mata” prvi miks šampioni Srbije


19. novembar 2017. SPORT – „Policajac“ iz Beograda i „Čika Mata“ iz Kragujevca prvi su šampioni u miksu, novoj olimpijskoj disciplini streljaštva. Na državnom prvenstvu održanom danas u Smederevu „Policajac“ 1 je ubedljivo pobedio ispred ekipe „Policajac“ 2 u disciplini vazdušni pištolj, dok je „Čika Mata“ u neizvesnom finalu vazdušnom puškom pobedio beogradski „Partizan“. U sva tri tima nastupali su evropski šampioni u ovoj disciplini Damir Mikec pištoljem, i puškom Milutin Stefanović i Andrea Arsović, koji su i vicešampioni finala Svetskog kupa u Nju Delhiju, pre samo par nedelja, kada je takmičenje u ovoj disciplini prvi put i održano po novim pravilima. Smederevo je imalo finaliste u disciplini pištoljem, a naš miks Petar Adamović i Ana Alentijev osvojio je peto mesto. 

Mešoviti parovi Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda (vazdušni pištolj) i Streljačkog kluba „Čika Mate“ iz Kragujevca (vazdušna puška) prvi su šampioni Srbije u miksu, novoj olimpijskoj disciplini.
Prvo Prvenstvo Srbije u  miksu vazdušnim oružjem održano je u Smederevu, po privremenim pravilima Svetske streljačke federacije, testiranim na finalnom turniru Svetskog kupa u Nju Delhiju, krajem oktobra ove godine. Svaki član para u kvalifikacijama je pucao po 40 dijabola, a pet najboljih mikseva prošli su u finale, koje je održano po sistemu ispadanja do 24. serije. Svaki klub je imao pravo da prijavi po dva para po disciplini.
Prvi tim „Policajca“, u sastavu Damir Mikec i Biljana Markoš, je ubedljivo osvojio zlato u nadmetanju pištoljem (479,2 kruga), ispred druge ekipe istog kluba (Branko Mašanović, Danijela Mrdović). Bronzom se okitila Streljačka družina „Aleksa Dejović“ iz Užica za koju su gađali Duško Petrov i kadetkinja Jelena Todorović.
Na korak od pobedničkog postolja ostali su ekipa SK „Kikinda“ 2 (Boris Mikluc, Jelena Tomić) na četvrtom i prvi tim „Smedereva“ (Petar Adamović, Ana Alentijev) na petom mestu. Naši finalisti su u kvalifikacijama bili četvrti sa ukupno 740 krugova.
„Policajac“ 1 je bio najuspešniji i u kvalifikacijama, ali ne tako ubedljivo kao u finalu. Par Mikec/Markoš je pogodio 757 krugova, kao i ekipa „Alekse Dejovića“, pa je odlučio veći broj „unutrašnjih centara“. Rezultati najboljih „pištoljaša“ su automatski novi, za sada privremeni, rekordi, s obzirom da niko od naših parova nije učestvovao na finalu Svetskog kupa.
U ekipi „Čika Mate“ 1 puškom gađali su Milutin Stefanović i juniorka Nevena Armuš. Kragujevački miks je u uzbudljivom finalu trijumfovao sa 492,3 kruga. Svega dva deseta dela kruga na drugom mestu zaostao je tim „Partizana“, koji su činili Andrea Arsović i 13-godišnji pionir Sava Ljujić. Bronza je pripala je drugom timu „Novog Beograda Ušće“, sastavljenom od kadeta Kristine Lazarević i Alekse Mitrovića.
Slede „Crvena zvezda“, za koju je gađao bračni par Milenko i Alina Sebić, pa „Jedinstvo“ 1 (Stefan Aleksandrovski i Marija Malić).
U kvalifikacijama je ubedljivo najprecizniji bio miks „Partizana“. Arsovićeva i Ljujić su „ubili“ 834,3 kruga, što je i srpski rekord. Jedino dosadašnje međunarodno takmičenje na kome su primenjena pravila po kojima se gađalo u Smederevu bilo je finale Svetskog kupa, kad su Milutin Stefanović i Andrea Arsović osvojili srebro. Tada su u kvalifikacijama pogodili 829,8 krugova, a u finalu 496,8.
Za „Smederevo“ puškom su gađali Veljko Ilić i Natalija Tasić i sa 812.7 naš miks je zauzeo 15. mesto u kvalifikacijama.
Medalje, plakete i diplome najboljima je uručivao Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije.
Srbija je aktuelni prvak Evrope u miksu sa oba oružja. Na ovogodišnjem EP titule od prošle godine odbranili su ekipa puškom Milutin Stefanović/Andrea Arsović i par pištoljem u kome gađaju Damir Mikec i Zorana Arunović, od ove sezone članica novog kluba Olimpik 011, koji nije učestvovao na nacionalnom šampionatu. Na Evropskim prvenstvima primenjivan je sistem takmičenja koji se prilično razlikuje od aktuelnih privremenih pravila ISSF.
Očekuje se da će Svetska streljačka federacija uskoro definisati konačna pravila, posle čega bi usledila verifikacija svih rekorda.
Smederevo će i narednog vikenda biti streljački centar regiona. Na trećem međunarodnom turniru vazdušnim oružjem za mlade najavljen je rekordan broj strelaca. Njih 170 i više iz 8 zemalja, napraviće više od 300 nastupa. Prvog dana, u subotu 25. novembra, na programu je takmičenje u kome se strelci po kategorijama do 14, do 16 i do 18 godina nadmeću za za Grand prix Smedereva, a sledećeg dana, u nedelju 26. novembra, svi nastupaju u apsolutnoj konkurenciji na omladinskom Walther kupu. Za rezultate najbliže svetskim rekordima u obe discipline generalni sponzor turnira, nemačka kompanija Walther i ove godine dodeliće pušku Walther LG 400 i pištolj Walther LP 400. Prošle godine puška i pištolj su otišli u Hrvatsku, Valentini Gustin i Francusku, Nikolasu Tielu. Valentina Gustin je pušku osvojila i na prvom Valter kupu 2015, dok je pištolj tada pripao bugarskoj reprezentativki Miroslavi Minčevoj.
 
Rezultati:
Miks vazdušni pištolj: 1. KSS „Policajac“ Beograd 1 (Damir Mikec, Biljana Markoš) 479,2, 2. KSS „Policajac“ Beograd 2 (Branko Mašanović, Danijela Mrdović) 469,9, 3. SD „Aleksa Dejović“ Užice (Duško Petrov, Jelena Todorović) 407,2, 4. SK „Kikinda“ 2 (Boris Mikluc, Jelena Tomić) 358,3, 5. SD „Smederevo“ 1 (Petar Adamović, Ana Alentijev) 318,6.
Kvalifikacije: 1. KSS „Policajac“ Beograd 1 757 (15 centara), 2. SD „Aleksa Dejović“ Užice 757 (9), 3. KSS „Policajac“ Beograd 2 750, 4. SD „Smederevo“ 1 740 krugova, 5. SK „Kikinda“ 2 738 krugova… Ukupno 11 parova.
Miks vazdušna puška: 1. SK „Čika Mata“ Kragujevac 1 (Milutin Stefanović, Nevena Armuš) 492,3, 2. SK „Partizan“ Beograd (Andrea Arsović, Sava Ljujić) 492,1, 3. SK „Novi Beograd Ušće“ 2 (Kristina Lazarević, Aleksa Mitrović) 426,6, 4. SK „Crvena zvezda“ Beograd (Milenko Sebić, Alina Sebić) 382,8, 5. SD „Jedinstvo“ Stara Pazova 1 (Marija Malić, Stefan Aleksandrovski) 340.
Kvalifikacije: 1. SK „Partizan“ Beograd 834,3, 2. SK „Čika Mata“ Kragujevac 1 829,2, 3. SD „Jedinstvo“ Stara Pazova 1 825,8, 4. SK „Crvena zvezda“ Beograd 823,4, 5. SK „Novi Beograd Ušće“ 823,3… Ukupno 22 para.