Pokošena trava na strelištu “Majdan”


15. maj 2015. DRUŠTVO – Streljačka družina „Smederevo“ i Streljački klub „Heroj Srba“ zahvaljuju se komunalnoj inspekciji Gradske uprave Smederevo i JKP „Zelenilo“, čiji su radnici u četvrtak 15. maja, u prepodnevnim satima, izašli na teren i pokosili visoku travu i korov kojim je bilo opasano jedino malokalibarsko strelište u gradu. Strelci oba kluba se svake godine na početku malokalibarske sezone suočavaju sa velikom problemom starog strelišta koje zaraste u korov i visoku travu, a neophodni uslovi za trening dece i odraslih, stvarani su angažovanjem svih raspoloživih tehničkih sredstava u klubu kao i ličnim angažovanjem strelaca, streljačkih radnika i roditelja najmlađih strelaca.

– Ove godine zbog povećanog obima takmičenja vazdušnim oružjem i amaterskom opremom za košenje koju imamo ili smo donosili od kuće, nismo bili u mogućnosti da sami sprovedemo akciju košenja, pa smo u pomoć pozvali nadležno odeljenje Gradske uprave Smederevo. Načelnik odeljenja za urbanističko-komunalne delatnosti Dragan Krstić je zamolio Dušku Nešić, šeficu komunalne inspekcije da da nalog gradskom „Zelenilu“ da nam pokosi travu na strelištu „Majdan“. Radiša Milić iz „Zelenila“ je sve organizovao i poslao svoje radnike u 11:30 da kose. Uradili su veliki deo posla i omogućili nam da nesmetano treniramo – kaže Saša Ilić, strelac SK „Heroj Srba“ i otac jednog od najboljih mladih smederevskih strelaca, Veljka Ilića.

– Svake godine imamo iste probleme na početku sezone malim kalibrom. Strelište je staro i sve više propada i svake godine ulažemo veliki napor da stvorimo minimum uslova da održavamo treninge na tom strelištu. Rezultati koje postižemo u gotovo svim disciplinama i u međunarodnom i u nacionalnom programu, jednostavno nam ne daju za pravo da odustanemo od takmičenja ovim oružjem. Na prošlom kolu Kupa Srbije osvojili smo tri medalje pištoljem, Jasmina Grgić, Ana Alentijev i Ana Todorović, a Nikola Simić, je bio sedmi u finalu olimpijske discipline 60 metaka ležeći. Pre tog kola, osim Jasmine Grgić, koja je bila na pripremama reprezentacije u Novom Sadu, nismo održali nijedan trening na otvorenom. Trenirali smo na „suvo“ u našoj vazdušnoj streljani. Siguran sam da bi nam i rezultati bili još bolji kada bismo imali adekvatne uslove i kada nebi morali da brinemo i o municiji, koja je skupa i uvek nam nedostaje – kaže Boban Marinković, trener i sekretar SD „Smederevo“.

MK pištoljem seniorke „Smedereva“ su prošle godine bile vicešampionke države, a pojedinačno Jasmina Grgić peta, Ana Alentijev sedma. MK puškom Nikola Simić je bio sedmi na državnom prvenstvu i peti na finalu Kupa Srbije u disciplini 60 metaka ležeći. Kadetkinje „Smedereva“ su prvakinje Srbije u disciplini 30 metaka ležeći, dok su u trostavu 3 puta 10 metaka bile bronzane. Kadeti su u obe discipline prošle godine bili vicešampioni. Pojedinačnu titulu vicešampiona u disciplini 30 metaka ležeći osvojio je Veljko Ilić. Seniori „Smedereva“ su malokalibarskom puškom osvojili titule prvaka u disciplinama 40 metaka ležeći i 3 puta 20 metaka trostav. Pojedinačno najbolji u obe discipline je Novica Petrović, doajen srpskog streljaštva koji se uspešno bavi ovim sportom u svojoj 63-godini.