Pohapšeni vlasnici menjačnica


13. decembar 2011. HRONIKA – Izvor: Tanjug – MUP Srbije saopštilo da su u nastavku akcije na suzbijanju finasijskog kriminala uhapšeni Slaviša Živković (45) Slobodan Veličković (35) i Slobodan Belić (55) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja.

U saopštenju se navodi da su Živkovića, vlasnik STKUR i menjačnice “Diznilend Anica” u Smederevskoj Palanci, Veličkovića, vlasnik menjačnice “Coa” u Paraćinu i Belića, vlasnik menjačnice “Belić” u Velikoj Plani, lišili slobode, u toku proaktivne istrage, policijski službenici MUP, Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave u Smederevu u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom iz Smedereva.

Osumnjičeni Živković i Belić su 12. decembra ove godine u Markovcu izvršili nelegalnu zamenu deviznog u dinarski novac van deviznog tržišta u iznosu od 70.000 evra po unapred utvrđenom kursu od 102,6 dinara za jedan evro od Veličkovića, neevidentirajući promet u poslovnoj dokumentaciji svojih menjačnica, odnosno softveru NBS, što su bili u zakonskoj obavezi da urade.

Prilikom pregleda lica u toj zameni deviznog u dinarski novac kod Veličkovića je pronađeno 158.000 evra i 205.000 švedskih kruna, kod Živkovića 2,5 miliona dinara, a kod Belića 5,2 miliona dinara.

Osumnjičeni Živković je takođe neovlašćeno u svojoj menjačnici u prethodnom periodu izvršio neovlasćeni eskont čekova građana u iznosu od 7,5 miliona dinara uz proviziju od 10 odsto, čime je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 750.000 dinara rečeno je u saopštenju.

Kako se navodi, policijski službenici u Smederevu su u nastavku akcije izvršili kontrolu više menjačnica gde je u menjačnici “Euro 1” u Svilajncu vlasništvo Slavoljuba Živkovića iz Kušiljeva oduzeto viška novca namenjenog zameni van softvera NBS u iznosu od 64.300 evra i 7.500 dolara.

U menjačnici “Menjačnica” u Petrovcu vlasništvo Dejana LJubomirovića iz Malog Laola oduzeto je viška novca namenjenog zameni van deviznog tržišta u iznosu od 31.000 evra, 9.000 švajcarskih franaka, 1.930.000 dinara i 213 čekova građana.

U menjačnici “Konto” u Mladenovcu vlasništvo Siniše Nastasijevića iz Međulužja oduzeto je 6.500 evra, a u menjačnici “Diznilend Anica” 1.750 evra, 7.140 švajcarskih franaka, 725.000 dinara i 814 čekova građana.

U saopštenju se navodi da će u zakonskom roku, uz kirivičnu prijavu, osumnjičeni biti sporovedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu i dodaje da će policija u saradnji sa inspektorima NBS i drugim državnim organima intenzivno nastaviti rad na identifikaciji svih ostalih učesnika i pomagača radi utvrđivanja stete nanete budžetu Republike Srbije.