Podrška inovacijama za Smederevce


09. jul 2013. PRIVREDA – Preduzeća „Visoki vakuum“ iz Velike Plane i „Spik briket“iz Smedereva dobiće bespovratna podsticajna sredstva iz Fonda za inovacionu delatnost.

Naime, ekspertska komisija ovog fonda odobrila je oko 2,1 miliona evra iz Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija za 18 preduzeća u Srbiji, izabranih od ukupno 125 prijava u javnom pozivu koji je završen 15. aprila.

Oba programa se sprovode u programu Projekta podrške inovacijama u Srbiji, koji se finansira iz donacije od 8,4 miliona evra pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) i sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

Do danas, Fond za inovacionu delatnost dodelio je više od 4,7 miliona evra za 41 projekat izabran među više od 300 podnetih prijava. Više od 40 odsto svih prijavljenih projekata za Program ranog razvoja i 33 odsto za Program sufinansiranja inovacija ima saradnju sa javnim naučnoistraživačkim institucijama.

Fond za inovacionu delatnost objavio je i nastavak javnog poziva za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Sledeći rok za podnošenje prijava je 30. septembar.

Preduzeća iz Velike Plane i Smedereva dobila su grant, iz Programa ranog razvoja, u vrednosti do 80.000 evra. Planjanski „Visoki vakuum“ rаzvijа multifunkcionаlnu vаkuum pumpu čije se prednosti ogledаju u dužem veku trаjаnjа i uštedi energije, a smederevski „Spik briket“ rаzvijа jednostаvno i ekonomično rešenje zа ponovnu upotrebu sušene ugljene prаšine, koje ujedno doprinosi očuvаnju čovekove okoline.

Izvor: Šumadijapress