“Podneli” zahtev za legalizaciju tri godine pre nego što su počeli da grade nelegalni objekat


03. april 2018. DRUŠTVO – Izvor: Insajder – Investitorka Snežana Mitković koja je izgradila nelegalni objekat od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, uz pomoć nadležnih iz Opštine Brus, na sve načine pokušava da legalizuje objekat u Nacionalnom parku Kopaonik, uprkos tome što ne postoji apsolutno nikakva zakonska mogućnost da se to desi. U poslednjem pokušaju, Opština Brus je u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva dostavila zahtev za legalizaciju koji je navodno podnet još 2014, iako postoje jasni dokazi da je nelegalni objekat počeo da se gradi tek 2017.

U dokumentima do kojih je došao Insajder piše da je opština Brus 22. 02. 2018. godine dostavila Ministarstvu građevinarstva prijavu za legalizaciju poslovno -stambenog objekta na Pančićevom vrhu, u vlasništvu Snežane Mitković iz Smedereva. Uz prijavu koju je potpisao predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić, dostavljena je i dodatna dokumentacija- zahtev za legalizaciju Snežane Mitković koju je Odsek za urbanizam, građevinarstvo i imovinske poslove Opštine Brus primio 20. januara 2014. godine.

Imajući u vidu da je gradnja nelegalnog objekta počela 2017. jasno je da prijava za legalizaciju nije mogla da bude podneta gotovo tri godine pre početka izgradnje, što dovodi do zaključka da je dokument antidatiran.

O tome da je izgradnja objekta počela tek u leto 2017. godine, a da do tada na Pančićevom vrhu nije postojao takav objekat, postoje i materijalni dokazi. Reč je o izveštaju čuvara Nacionalnog parka Kopaonik koji je napisan i zaveden 14. jula 2017.

U izveštaju je jasno opisao zatečeno stanje na terenu. On je naveo da je „Snežana Mitković otpočela radove na postavljanju montažnog objekta“ i da je izvršeno skidanje površinskog travnatog sloja, odnosno ravnanje terena.

Izveštaj jasno ukazuje da u tom trenutku, 14. jula 2017. nisu postojale ni naznake izgrađenog objekta za koji se u dokumentaciji dostavljenoj i nadležnom Ministarstvu građevinarstva, tvrdi da je postojao još 2014. Osim toga, plan o postavljanju privremenog montažnog objekta na Pančićevom vrhu opština Brus je usvojila tek 2016.

Na osnovu istraživanja Insajdera, nije slučajno izabran ni datum 20. januar 2014. kao dan kada je primljen zahtev za legalizaciju poslovno – stambenog objekta na Pančićevom vrhu. Naime, Zakon o ozakonjenju objekata koji je donet kako bi se po pojednostavljenoj proceduri legalizovali bespravno izgrađeni objekti u Srbiji, odnosio se samo na zahteve predate do 29. januara 2014. godine. Sve što je izgrađeno posle tog datuma, ne može da se legalizuje, odnosno mora da se ruši ako nema građevinsku dozvolu.

Zanimljivo je i da je Ministarstvu stigao zahtev za legalizaciju, a da pre toga nikada nije upućen i zahtev za odobrenje građevinske dozvole.

Na osnovu važećih zakona, informacija o nelegalnom objektu, okolnosti i mesta gde je izgrađen, Ministarstvo građevinarstva je 27. 03. 2017. donelo rešenje kojim se zahtev Snežane Mitković za legalizaciju odbija kao neosnovan.

U rešenju se između ostalog navodi i da je „utvrđeno da u zahtevu nije precizirano o kakvom objektu je reč, nije precizirana površina, spratnost i način korišćenja objekta, niti stepen izgrađenosti“.

Ovakav epilog, ako se poštuje zakon, bio je sasvim izvesan, jer gradnja u Nacionalnom parku nije dozvoljena, i ne postoji osnov po kome bi objekat na Pančićevom vrhu bio legalizovan. Imajući to u vidu, postavlja se pitanje zašto je investitorka uopšte uputila zahtev za legalizaciju.

Jedan od razloga bi moglo da bude novo odlaganje rušenja i dobijanje na vremenu, jer Snežana Mitković iako nema pravo na žalbu na ovo rešenje, može tužbom da pokrene upravni spor, u roku od 30 dana od prijema rešenja.

Kako u rešenju stoji, da se uslovi za rušenje objekta stiču tek po pravosnažnom okončanju postupka, može lako da se desi da nelegalni objekat uspešno dočeka i sledeću zimsku sezonu.

Slična administrativna akrobacija urađena je i kada je izvršena podela parcele 1877/1 KO Brzeće, na kojoj je izgrađen nelegalni objekat. Ta parcela više ne postoji, ona je podeljena na tri nove, a nelegalni objekat se sada nalazi na parceli 1877/4. To bi mogao da bude razlog da Upravni sud odbaci rešenje o rušenju koje je donela Republička građevinska inspekcija jer se ono odnosi na objekat na staroj, sada nepostojećoj parceli.

Podsetimo, investitorka Snežana Mitković sagradila je bespravni objekat na Pančićevom vrhu, bez ijedne dozvole nadležnih institucija. Dobila je saglasnost za postavljanje privremenog montažnog objekta od 150 kvadrata, ali je umesto toga izgradila armirano betonsko zdanje. Uprkos tome, nelegalnu gradnju objekta od preko 1.000 kvadrata, na vojnoj i stateški važnoj lokaciji za Srbiju, niko nije sprečio. Iako je gradnja počela u julu prošle godine, Republička građevinska inspekcija je na teren izašla tek u novembru kada su ih o nelegalnoj gradnji obavestili mediji, a ne institucije čija je to bila obaveza.

Rešenje o rušenju je izdato 24. januara 2018. godine. Od tada je prošlo dva meseca a objekat nije srušen, jer kako nadležni kažu “ teku zakonski rokovi“.

Na pitanje novinara Insajdera kada će i da li će uopšte biti uklonjen nelegalni objekat, ministarka građevine Zorana Mihajlović kaže da je što se tiče obaveza tog ministarstva sve urađeno, ali da su se u međuvremenu okolnosti menjale.

“Što se tiče Vlade Srbije, inspekcije građevinarstva, Ministarstva zaštite životne sredine, mi smo uradili sve što je bilo potrebno. U međuvremenu se desilo da se parcela delila, svašta se tu nešto probalo“,  rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je ponovila da taj objekat nije moguće legalizovati.

Na pitanje Insajdera kako je moguće da bez dozvola nadležnih na Kopaoniku nesmetano nikne objekat od 1.000 kvadrata, u kome je u međuvremenu otvoren i restoran, a da niko ne reaguje, premijerka Ana Brnabić je odgovorila kontra- pitanjem:

“Osim toga što sam rekla da je izdat nalog za rušenje, i da je postupak u toku, šta tačno želite da ja uradim , da odem sa čekićem da rušim”, pitala je Brnabić .

Ona je pre toga rekla da je ne zanima ko stoji iza nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu, da imena nisu važna i da zakon važi za sve.

Uprkos tome što je investitorka Snežana Mitković mesecima na Kopaoniku nesmetano gradila nelegalni objekat, naočigled brojnih institucija, premijerka tvrdi da institucije u ovom slučaju nisu zakazale.

“Ni od koga u Vladi Srbije, nijednog nadležnog ministarstva, uključujući i Ministarstvo odbrane, niko nije tražio dozvolu kada je građen taj objekat”, rekla je Ana Brnabić.

Ovim je premijerka potvrdila pisanje Insajdera, da je lokacija na kojoj je investitorka Snežana Mitković izgradila nelegalni objekat od preko 1.000 kvadrata, između ostalih i u nadležnosti Ministarstva odbrane I da bez njihovog odobrenja niko ne može da gradi u blizini vojnih objekata koji se tamo nalaze.