Počnite da vozite bicikl


16. jun 2014. SPORT – Znamo da u mnogim stvarima zaostajemo za Evropom i ostatkom sveta. Da li ste znali da zaostajemo i što se vožnje bicikla tiče? Verovali ili ne, u tome smo na samom dnu.

Iako je standard daleko veći u zemljama EU, iako mogu da priušte nove modele automobila, da kupe šta požele, mnogi Evropljani koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Da li su „ludi“ ili mi imamo predrasude zaključite sami.

Dok mi maštamo o biciklističkim stazama, Japanci prave podzemne bici-parkinge, u Holandiji postoje mostovi samo za bicikliste, u Danskoj su uveli taxi automobile koji su opremljeni nosačima za bicikle, u nekim gradovima zabranjuje se saobraćaj u strogom centru osim za bicikliste, u Engleskoj pretvaraju stare želelezičke pruge u bici-puteve, prave „bike-box“-eve na raskrsnicama, postavljaju semafore za bicikliste, specijalne korpe za otpatke… menjaju celu infrastrukturu grada zbog biciklista. Pored toga, na razne načine stimulišu populaciju da što više koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Na primer, u skandinavskim zemljama namerno povećavaju cenu gradskog prevoza za studente, a onima koji dolaze biciklom na predavanja obezbeđuju besplatnu užinu i parking.

Od ove godine Francuska je krenula sa pilot projektom „biciklom na posao“ gde su se uključila 20 preduzeća sa preko 10.000 zaposlenih. To je društveni eksperiment gde preduzeća plaćaju radnicima koji dolaze biciklom na posao 25 centi po pređenom kilometru. Cilj projekta je da se stimuliše vožnja bicikla i time poboljša zdravlje zaposlenih, smanji zagađenje vazduha, potrošnja goriva i gužva u saobraćaju, a takođe da se ispravi nepravda jer su firme do sada plaćale troškove prevoza samo zaposlenima koji dolaze na posao automobilom ili javnim prevozom. Slični projekti već su dali odlične rezultate u Nemačkoj, Holandiji, Danskoj, Belgiji, Engleskoj…

Zemlja koja prednjači sa brojem stanovnika koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo je Holandija, sa 25 odsto. Zamislite da je tako u Smederevu, pa na primer da 1000 radnika železare ili 200 lekara i zdravstvenih radnika smederevske bolnice dolazi svakodnevno na posao biciklom.

Daleko smo od toga, možda jer smo veća gospoda od evropljana ili nismo svesni nekih stvari.

Činjenica koja ide u prilog ideji o odlasku biciklom na posao je da biciklizam pozitivno utiče na efikasnost na poslu. Univerzitet u Bristolu je sproveo istraživanje koje pokazuje da se kod zaposlenih koji vežbaju pre posla ili za vreme pauze povećava radna efikasnost, motivacija i sposobnost prevazilaženja stresa. Studija takođe izveštava o tome da zaposleni koji vežbaju imaju bolje međuljudske odnose, prave kraće pauze i lakše im je da završe posao na vreme.

Međutim, našem čoveku uvek je neko kriv, uvek pronađe razlog da nešto ne uradi ili promeni. Možemo da se žalimo kako nemamo biciklističke staze, kulturu saobraćaja, bici-parkinge ili da sami nešto promenimo.

Ako želite da manje novca dajete na gorivo i parkiranje, ako želite da živite zdravije, uštedite, bolje se osećate i spavate, budete srećniji i opušteniji, smršate ili zategnete svoje telo i relaksirate se pre i posle napornog posla POČNITE DA VOZITE BICIKL.

Udruženje biciklista SDbajk iz Smedereva krenulo je u akciju omasovljavanja vožnje bicikla.Biciklista ima u Smederevu i biće ih sve više. Potrebna nam je pomoć i razumevanje za ono što propagiramo. Ne tražimo biciklističke staze, znamo da živimo u teškim vremenima gde su nam i putevi katastrofalni i da su za to potrebni projekti i ogromna finansijska sredstva.

Prevashodno su potrebni parking češljevi i znakovi na putevima i u samom gradu, posebno od centra grada do odmarališta Jugovo i Šalinca, jer su to omiljene destinacije Smederevaca u letnjem periodu.

Jedna privatna firma iz Smedereva je ponudila da donira gradu Smederevu nekoliko češljeva za parkiranje bicikala u gradu, a da gradska uprava sama odredi prioritete i mesta gde bi bili postavljeni.

Nadamo se da će gradske vlasti podržati ovu odličnu ideju, koja bi doprinela masovnosti biciklista, ublažila problem parkiranja u samom centru grada i doprinela očuvanju životne sredine Smederevaca.

Sve aktivnosti udruženja biciklista SDbajk, možete pratiti na facebook stranici SMEDEREVSKI BICIKLISTI.

Izvor: sdbajk.org