Počinje Tvrđava Teatar


11. avgust 2011. KULTURA- Predstavom “Viseći snovi na Balkanu-Kao Ikar” francuske trupe “Flajing pipl” (Flying people) sutra u Smederevskoj tvrđavi počinje Treći ambijentalni pozorišni festival “Tvrđava teatar”.
Umetnicki direktor i selektor festivala Branislava Liješević rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da ovogodišnja manifestacija predstavlja kombinaciju ozbiljnog i letnjeg, lakšeg programa.
Glavnim programom festivala, prema njenom mišljenju, preovladava moderan pristup, čak i kada su u pitanju klasični tekstovi.
Liješević je primetila da je treći festival napravio nekoliko iskoraka u odnosu na prethodne dve godine, koji se ogledaju u produkciji i koprodukciji “Tvrđave teatra”.
Tako će festival otvoriti predstava “Viseći snovi na Balkanu-Kao Ikar”, koprodukcija smederevskog festivala i pozorišta iz Strazbura.
Liješević je posebnu pažnju skrenula na produkciju festivala “Ja sam vetar”, koja je rađena po savremenoj drami norveškog pisca Juna Fosea, a u režiji Stevana Bodrože.
Na repertoaru festivala, koji se do 20. avgusta održava pod sloganom “Viseći snovi”, biće i predstave “Brat” u koprodukciji italijanskog Teatra Koreja i smederevskog “Patosa”, zatim “Ženidba” Narodnog pozorišta iz Sombora, “U senci Hamleta” Dečjeg kulturnog centra iz Beograda.
Narodno pozorište Užice predstaviće komad “Ines de Kastro”, novosadski teatar “Ujvideki sinhaz” mjuzikl “Čarobnjak iz Oza”, dok će festival zatvoriti Narodno pozorište iz Niša sa radikalnim čitanjem Nušićeve “Ožalošćene porodice”.
Žiri u sastavu: rediteljka Ljiljana Todorović, pozorišni kritičar Zlatko Paković i dramaturg Branko Dimitrijević, dodeliće nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju i najbolju mušku i žensku ulogu i specijalnu nagradu, ukoliko neka od predstava ostavi poseban utisak na njih.
U okviru pratećeg programa biće otvorena izložba “Tvrđave na Dunavu”, uličnim teatrom predstaviće se trupe “Satsangham” (Francuska) i “AteliercunćeoN” (Italija). Najavljena je i tribina “Društvena odgovornost umetnika”, kao i predstava “Lisabonska priča” Beogradskih fadista.
Kao i prošle godine, ulaz ce biti slobodan. Plaćaće se samo rezervacija plavih mesta na tribinama, a deo prikupljenog novca biće doniran Sigurnoj kući za žene žrtve porodičnog nasilja u Smederevu.