Počinje sezona lova na fazane


23. oktobar 2011. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Za članove Lovačkog udružena “Smederevo” sutra počinje lovna sezona na fazana.

“U nedelju počinje lov na fazana u našem lovištu, a na zeca 6. novembra. Lovci su spremni k’o zapete puške”, izjavio je predsednik Lovačkog udruženja “Smederevo” i upravnik lovišta “Ralja” Zoran Gubin.

Upravnik je upozorio da je obavezno nošenje obeležavajućih prsluka radi bezbednosti i posebnu pažnju skreće lovcima na poljoprivrednike koji su još uvek u polju.

“Bere se kukuruz, u toku je i berba jabuka, pa moramo da budemo krajnje oprezni”, istakao je Gubin.

Prve nedelje je dozvoljen lov fazanskog petla ili koke. Planirano je da u sezoni bude odstreljano i izneto oko 2.000 komada, pošto je prošlog meseca pušteno skoro toliko odraslih jedinki fazana.

Ove godine Udruženje je spremno dočekalo sezonu lova na najpopularnije vrste divljači.

Lovište u funkciji ima stabilnu čeku, 10 hranilišta za srneću divljač, 133 hranilišta za fazane i poljske jarebice, 10 solišta, prihvatilište za fazančiće i lovački dom.

Stalno gajene vrste divljači u lovištu “Ralja” su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica.

Lovačko udruženje “Smederevo”, koje broji 357 aktivnih članova, gazduje lovištem “Ralja” ukupne površine 19.619 hektara, od čega su lovne površine na 14.000 hektara.