Počeli programi 44. Smederevske pesničke jeseni


15. oktobar 2013. KULTURA – Predsednik Organizacionog odbora 44. Međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen” i predsednik Skupštine grada, Branče Stojanović, otvorio je u utorak Trinaesti sajam poezije u Narodnoj biblioteci Smederevo, kojim su počele ovogodišnje poetske svečanosti.

„Veliko mi je zadovoljstvo da ovde, danas, u okviru „Smederevske pesničke jesni” otvorim Sajam poezije. Sajmovi su nešto što je poznato i kod nas i u svetu, ali mi smo jedinstveni po tome što imamo Sajam poezije. Ovde, u hramu smederevske i srpske kulture, Narodnoj biblioteci Smederevo, u prilici smo danas, takođe, da započnemo Festival koji je prepoznatljiv, ne samo u našoj zemlji, nego i u svetu”, rekao je Stojanović.

Sajam poezije je jedinstvena izložba pesničkih knjiga na srpskom jeziku objavljenih tokom godine. Takođe, postavljena je izložba knjiga Miloša Crnjanskog, jednog od najvećih srpskih pesnika, a povodom 120 godina od njegovog rođenja.

U Biblioteci je upriličena i svečanost darivanja. Domaći i strani autori darivali su Biblioteku u Smederevu svojim najnovijim izdanjima.

Zatim je organizovan obilazak vile Obrenovića, uz poetsko-folklorni program. Učestvovali su pesnici – gosti Festivala i Gradsko kulturno-umetničko društvo Smederevo.

Posle podne, od 17 časova i 30 minuta u Vinskom gradu biće organizovan program „U slavu Bahusa”. Posetioci će moći da slušaju poeziju i muziku posvećenu vinu.

Veče Smederevskog orfeja i Susreti pesničkih festivala je u Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu od 19 časova. Biće predstavljena poezija lužičko-srpskih pesnika i Festivala poezije u Budišinu u Nemačkoj, kao i dvojezična antologija lužičko-srpskih pesnika. O knjizi će govoriti Mićo Cvijetić, Jan Krsani i Benedikt Dirlih.

Na kraju prvog dana programskog dana biće dodeljena nagrada Smederevski orfej ovogodišnjem dobitniku. Nagradu će uručiti prošlogodišnji dobitnik ove nagrade smederesvki pesnik Živorad Đorđević Žeđ.

Na ovogodišnjoj pesničkoj manifestaciji, jednoj od značajnijih u regionu, koja će trajati do četvrtka, 17. oktobra, učestvovaće pesnici iz Kine, Rusije, Nemačke, Sjedinjenih američkih država, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Srbije i drugih zemalja, a najprestižnija nagrada Festivala ove godine biće uručena kineskom pesniku Džao Lihongu.

Izvor: smederevo.org.rs