Počela Smederevska pesnička jesen


16. oktobar 2012. KULTURA – Otvaranjem Dvanaestog sajma poezije i uručenjem nagrade Zmaj Ognjeni Vuk pesniku Đorđu Sladoju u Narodnoj biblioteci Smederevo, u ponedeljak uveče je počeo 43. Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen. Povodom ovogodišnje pesničke manifestacije, ranije istog dana, u Muzeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Smederevska pesnička jesen u objektivu Žike Ranisavljevića“.

Književna nagrada Zmaj Ognjeni Vuk, uručena je Đorđu Sladoju za knjigu “Zlatne olupine”. Žiri je u ovoj knjizi prepoznao „plodotvornu oslonjenost na magistralnu osnovu naše nacionalne pesničke, književne i ukupne kulturne tradicije“.

Zahvaljujući se na nagradi, ovogodišnji laureat je podsetio da “ono što traje, utvrđuju pjesnici”.

Nagrada Zmaj Ognjeni Vuk se dodeljuje za pesničku knjigu godine, a pravo učešća na konkursu imali su pesnici iz Srbije i srpskog rasejanja koji su objavili knjigu pesama na srpskom jeziku u periodu od jula 2011. do jula 2012. godine.

Predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, otvarajući Sajam poezije, izrazio je prijatnu dužnost da pozdravi drage goste – pesnike iz celog sveta.

“Mislim da je Smederevo ovih dana svetska prestonica poezije. Grad sa zadovoljstvom prati ovu manifestaciju, po 43. put. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini i da ćete poneti lepe uspomene iz našeg Smedereva“, istakao je Stojanović.

Direktor Narodne biblioteke Smederevo, u kojoj se održava Sajam poezije, Dragan Mrdaković, rekao je da izložba pesničkih knjiga, odnosno pesnička produkcija objavljena na srpskom jeziku između dva Festivala, ove godine broji 490 knjiga objavljenih kod 170 izdavača, više od 60 autorskih izdanja.

Prethodno je član Gradskog veća Miša Ivković, u Muzeju u Smederevu, otvorio izložbu fotografija pod nazivom „Smederevska pesnička jesen u objektivu Žike Ranisavljevića“.

„Zadovoljstvo mi je i čast da vas pozdravim ispred Gradskog veća u Smederevu i u svoje lično ime i da vam poručim da je Smederevo do sada pokazalo naročitu pažnju u negovanju manifestacija koje podržava decenijama. Nastojaćemo da i u budućnosti budemo dobri domaćini, koji će voditi računa o našem kulturnom nasleđu“, poručio je Ivković.

U katalogu izložbe, direktzor Festivala, Goran Đorđević, podsetio je da je Festival u protekle 42 godine okupio više od 1.500 pesnika iz svih krajeva sveta i objavio više 250 knjiga, a festivalske programe je pratilo više od 150.000 posetilaca. Ova izložba, jednog od najuglednijih srpskih fotografa Radoslava Žike Ranisavljevića ima nameru da nam dočara deo atmosfere festivalskog trajanja…

Autor izložbe je poznati smederevski fotograf Radoslav Žika Ranisavljević, dugogodišnji foto reporter smederevskog nedeljnika Naš glas i dnevnih novina Večernje novosti. Autor je mnogobrojnih samostalnih izložbi.

Svojim prisustvom i poezijom, koju su kazivali, veče su upotpunili pesnici iz Belorusije, Grčke, Litvanije, Irske i Indije.

Izložba će biti otvorena do 3. novembra. Ulaz je slobodan, a pokrovitelj izložbe je Grad Smederevo.

Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen, 43. po redu, do 18. oktobra predstaviće više od 50 pesnika iz 18 zemalja sa tri kontinenta.

Izvor: smederevo.org.rs