Plašila sam se da će mi sin umreti od trovanja


11. septembar 2013. HRONIKA – Za manje od 24 sata više od 200 gostiju Smederevske jeseni, umesto da nastave provod, stigli su u bolnicu sa simptomima trovanja. Većina je jela roštilj sa tezgi i u šatrama u Tvrđavi.

Mirisu roštilja koji se širi u Tvrđavi teško je odoleti na Smederevskoj jeseni, tradicionalnoj turističkoj manifestaciji koja ovih dana traje u gradu na Dunavu, ali su se mnogi pokajali. Samo Dečjem odeljenju i Dispanzeru javilo se više od sto malih pacijenata koji su se prethodnog dana i večeri častili na Smederevskoj jeseni, a veći broj otrovanih odraslih je tokom noći i jutra bio i u Urgentnom bloku i na Infektivnom odeljenju. Tokom pre podneva na lečenju ih je zadržano 48.

– Moje dete je dijabetičar i kad su mu ujutro počele mučnine i povraćanje, nismo dugo čekali. Uplašili smo se za njegov život jer je puno povraćao, nije imao nimalo snage i potpuno je dehidrirao. Rekao nam je da je jeo pljeskavicu na štandovima u Tvrđavi – kaže Violeta Nešović, majka Andrije, jedne od žrtava roštilja.

Slično je završio i Lazar Milojević, koji je sa bakom u Tvrđavi jeo roštilj.

– Uzeo sam belo meso. Čim sam se probudio, bilo mi je muka, ali sam otišao u školu, povraćao sam nekoliko puta i razredna me je poslala kući – priča Lazar.

– Na odeljenju je zbrinuto trinaestoro dece. Dvoje smo prebacili na Infektivno jer nemamo dovoljno kapaciteta. Deca su u stabilnom stanju, ali nam pristižu stalno novi slučajevi, pa smo prinuđeni na ubrzani otpust, šaljemo ih na kućno lečenje da bismo mogli da zbrinjavamo nove. Svi su imali iste znake trovanja hranom, povraćanje, gubitak tečnosti, bolove u trbuhu, neki i povišenu temperaturu – kaže dr Slavica Anđelković, načelnica Dečjeg odeljenja smederevske bolnice.

Problem je, kako objašnjava dr Dehar Dehari, načelnik Infektološkog odeljenja smederevske bolnice, u tome što su pacijenti koji su im se obratili za pomoć jeli na različitim mestima.

– Zbog toga još ne možemo sa sigurnošću da kažemo koji je izvor. Klinička slika je svima ista, povraćanje, proliv i malaksalost, još uvek dolaze, puna nam je čekaonica – u kratkoj pauzi između dva pregleda kaže dr Dehari.

Dr Goran Kuljanin, direktor Opšte bolnice, kaže da se nalaz koprokulture očekuje danas, odnosno sutra. On tvrdi da je najverovatnije u pitanju stafilokokna intoksikacija ili salmonela.

Izvor: Blic