“Pjero Ludak” na otvaranju Tvrđava teatra 05


15. jul 2013. KULTURA – Književnik i novinar iz Hrvatske, Ante Tomić, otvorio je u nedelju uveče Međunarodni ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar 05, koji se u Smederevu održava pod sloganom „Čudo je moguće!”.

Otvaranju su prisustvovali gradonačelnica dr Jasna Avramović, zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, predsednik Skupštine grada Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine Bogoljub Spasojević i druge ličnosti iz javnog života Smedereva.

Pred više stotina posetilaca u Malom gradu Smederevske tvrđave, književnik i novinar, kolumnista Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije, Ante Tomić, po čijem romanu „Čudo u Poskokovoj Dragi”, Subotičko pozorište izvodi predstavu na ovogodišnjem Tvrđava teatru, rekao je da je počastvovan što se nalazi u Smederevu.

„Uživaćete u predstavi i razumećete tekst, jer je napisan na jednom našem JEDNOM jeziku, kako ga god zvali. Očaran sam ovim mjestom, ovim predivnim zdanjem, masivnim, moćnim, veličanstvenim zdanjem kraj moćne, veličanstvene evropske rijeke i sviđa mi se da sam tu, na mjestu koje je zaboravilo svoju ratnu i vojnu svrhu, po kojoj je izgrađeno i koje je sada dobilo jednu miroljubivu namjeru i postalo jedno mjesto kulture. Ja vjerujem da ćemo mi podijelit sudbinu ovoga mjesta i da smo izašli iz nekih ratnih vremena, iz nekog stradanja i da smo konačno došli u neko miroljubivo i kulturno vrijeme. U ime te nade, proglašavam festival Tvrđava teatar otvorenim“, kazao je Tomić.
U ime rukovodstva Grada Smedereva, prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović.
„Sabrali smo se u okviru pozorišnog festivala koji traje već pola decenije i koji neće imati šansu da se prekine. To je apel i upozorenje svim budućim lokalnim vlastima da ovo blago, ovo čedo koje Smederevo ima, nastavi svoj put, koji bi trebalo da bude putokaz i vodilja novim naraštajima. Tvrđava teatar će još mnogo godina postojati i želim vam da uživate u kulturi Grada Smedereva i šire, pod sloganom „Čudo je moguće!”, rekao je Teofilović.
Nakon svečanog otvaranja, Teatar Maska iz Bukurešta odigrao je predstavu Pjero Ludak.

Peti Tvrđava teatar trajaće do 20. jula, a u sedam festivalskih dana biće odigrano, uglavnom u Malom gradu Smederevske tvrđave, sedam predstava i jedan ulični performans.

U okviru glavnog programa predstaviće se Šabačko pozorište, Narodno pozorište iz Subotice, Narodno pozorište iz Užica, Novosadsko pozorište i Akademija umetnosti Beograd.

Jedinu predstavu na Gradskom trgu, u okviru pratećeg programa, Teatar Mimart Beograd izvešće umetničku radionicu i performans pod nazivom Snoviđenje grada.

U pratećem programu, nakon svečane dodele nagrada u subotu 20. jula, Ustanova kulture Vuk Karadžić izvešće „Zvezdanu prašinu“ Dušana Kovačevića.

Na festivalu se dodeljuju četiri ravnopravne nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca. Stručni žiri će takođe, ukoliko smatra da je potrebno i da je neka predstava značajno probodila interesovanja u nekom posebnom segmentu, dodeliti i specijalnu nagradu. Nagrade su autorski rad vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva. O nagradama odlučivaće tročlani žiri u kojem su Aleksandra Nikolić, dramska umetnica, Miloš Jagodić, reditelj i Branislav Nedić, dramaturg.

Cena ulaznice za programe u Malom gradu Smederevske tvrđve je 300 dinara, a komplet ulaznica košta 1.500 dinara.

Izvor: smederevo.org.rs