Pijanom vozaču koji je pregazio tinejdžere blaža kazna za tri godine – jer se pokajao


12. februar 2013. HRONIKA – Apelacioni sud u Beogradu umanjio je kaznu Miloradu Filiću sa 11, na osam godina zatvora, za nesreću u kojoj je, pijan i drogiran, na trotoaru u Smederevu “golfom” usmrtio Anđelu Stanimirović (16) i Miloša Filića (19), jer je ocenjeno da je u prvostepenom postupku “prestrogo kažnjen”.

Sudija Milena Rašić ocenila je da prvostepeni Viši sud u Smederevu “nije dovoljno cenio činjenicu da je okrivljeni ispoljio kajanje” i da i blažom kaznom može da se postigne svrha kažnjavanja.

Viši sud u Smederevu 9. avgusta 2012. prvostepeno je osudio Milorada Filića na zatvorsku kaznu od 11 godina, jer je 23. januara 2012. sa 2,01 promil alkohola u krvi i pod dejstvom marihuane pri brzini od 97,6 kilometara na čas na trotoaru udario dvoje tinejdžera, koji su preminuli na licu mesta. Filiću je analizom urina pronađeno prisustvo supstance marihuane THC.

Filić je pre ove nesreće imao 11 saobraćajnih prekršaja i pet puta je uhvaćen da vozi pijan. Njemu je 1. aprila 2011. Prekršajni sud u Smederevu izrekao kaznu od 39.000 dinara i meru oduzimanja vozačke dozvole. Ubeleženo mu je i 12 kaznenih poena zbog vožnje pod dejstvom alkohola i šest meseci zabrane upravljanja motornim vozilom, ali mu je presuda uručena tek po isteku kazne, jer “sud nije mogao da ga pronađe na adresi prebivališta”.

Na presudu Višeg suda u Smederevu odbrana Filića je podnela žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. Sudsko veće na čelu sa Milenom Rašić preinačilo je prvostepenu presudu i umanjilo zatvorsku kaznu Filiću jer je “kazna prestrogo odmerena“, a da bi se i blažom kaznom postigla svrha kažnjavanja.

– Apelacioni sud smatra da prvostepeni sud nije dovoljno cenio olakšavajuće okolnosti optuženog, koji je ispoljio kajanje zbog učinjenog dela. Prvostepeni sud je prenaglašen značaj dao otežavajućim okolnostima okrivljenog i Apelacioni sud uvažava žalbene navode i preinačuje zatvorsku kaznu – stoji u presudi Apelacionog suda.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da bi trebalo ovakve slučajeve tretirati kao ubistvo s predumišljajem:

– Znao je da može nekog da ubije ako vozi pod dejstvom narkotika i alkohola. Ovaj tragičan slučaj se dogodio jer nije na vreme i adekvatno kažnjen.

Izvor: Blic