Pijanci voze, a nisu u stanju da stoje


23.mart 2012. HRONIKA – Da se pijani rekorder iz Smedereva koji je uhvaćen za volanom sa 5,41 promilom alkohola u krvi držao prirodnih zakona, kada već ne mari za saobraćajne propise, sada bi verovatno – bio mrtav. Toliku koncentraciju alkohola u krvi stručnjaci smatraju teškim trovanjem koje bi ubilo “normalnog” čoveka. Objašnjavaju da neko može da preživi toliku količinu popijene “žestine” ako je reč o hroničnom alkoholičaru koji je razvio toleranciju na alkohol.

Koliko je Z. D. popio teško je utvrditi jer izmerena koncentracija alkohola zavisi od vremena koje je proteklo od konzumiranja. Sigurno je da je popio najmanje pola litra žestokog alkohola, odnosno više od – 30 čašica. Ipak, dobro „utrenirani“ pijanac iz Smedereva ne samo da je preživeo opijanje već je uspeo da sedne u svoju “korsu”, a zatim i da sa policajcima koji su ga zaustavili sasvim normalno razgovara. Nije bilo čak ni potrebe za lekarsku intervenciju, pa se umesto u bolnici treznio u zatvorskoj ćeliji.

– Koncentracija od 5,4 promila alkohola u krvi zaista je veoma visoka i smatra se smrtonosnom – objašnjava Jasmina Jović Stošić, načelnik Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju Centra za kontrolu trovanja VMA. – Objašnjenje za to što je čovek bio u stanju da vozi toliko pijan može da bude to što je reč o hroničnom alkoholičaru koji je stekao toleranciju.

Naša sagovornica kaže da već sa 1,5 promila alkohola u krvi dolazi do značajnog poremećaja koordinacije. Sa dva ili tri promila kod ljudi se javljaju dupla slika i poremećaji u shvatanju i pamćenju.

– Razlog za to što je u zakonu postavljena jako niska granica za dozvoljenu količinu alkohola je to što je utvrđeno da već pola promila može da utiče na brzinu reagovanja vozača – priča dr Jović Stošić.

Privedeni Smederevac, iako je zapanjujuć primer, nije usamljen u svom “podvigu”. Juna prošle godine policija je zaustavila traktoristu D. P. (37) iz Vranova u pokušaju da se sa sporednog uključi na magistralni put. Kako je vozio nije poznato jer se, kada je po nalogu policije sišao sa traktora, jednostavno – srušio na kolovoz. Kada su ga odvezli u bolnicu, izmerili su mu neverovatnih – 4,87 promila.

Novosađanin Željko H. uspeo je da nikoga ne povredi kada je za volan seo sa 5,1 promilom u oktobru 2010. godine. Kako mu je to pošlo za rukom, nije uspeo da objasni policajcima koji su ga zaustavili, jer od toliko pića – nije mogao da govori.

Stručnjaci objašnjavaju da nisu samo pijani vozači pretnja za bezbednost učesnika u saobraćaju. Dešavalo se i da nesreće sa smrtnim ishodom izazovu pijani pešaci ili biciklisti, jer i kod njih alkohol usporava reakcije i utiče na procenu situacije.

Kako se pijani pešaci snalaze u saobraćaju verovatno najbolje zna šezdesetogodišnji čovek kome je u oktobru 2010. godine izmereno – 6,27 promila.

Smederevca Z. D. čeka prekršajna prijava i kazna zatvora od najamanje petnaest dana. Pored toga, on će, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja dobiti 14 negativnih bodova u vozačkoj dozvoli i zabranu upravljanja motornim vozilom od najmanje osam meseci.

Izvor: novosti.rs