Petočlana porodica živi od 8.000 dinara mesečno


05. april 2018. DRUŠTVO – Izvor: B92 – Petočlana porodica Stojković iz Smedereva živi na rubu egzistencije.

Od kada je otac ostao nepokretan i ne može više da radi i zarađuje, žive od socijalne pomoći i nadnice od 100, 200 dinara, koju majka s vremena na vreme zaradi.

Svi zajedno žive u jednoj sobi nedovršene kuće, čiju su gradnju počeli u nekim boljim vremenima, kada su otac i majka imali posao.

Nekada velika srećna porodica Stojković danas jedva preživljava. Nakon što je otac Dragan pao u postelju i ne može više da radi, žive od 8.000 dinara mesečne pomoći.

“Teško im je ali ćute..Meni još teže pada. Ne znam kako, ne mogu da im pomognem ništa, da im učinim”, kaže Irena Stojković, majka troje dece.

Deca najviše trpe. Njima mnogo treba, ali ipak, razumeju tešku situaciju i veliki su oslonac roditeljima, iako oni trenutno ne mogu biti njihov.

“Sad kako sam u krevetu ovih četiri meseci, to mi je najteže u životu..do sad sam mogao da radim sada ne mogu ništa”, priča Dragan Stojković.

Davor je srednje dete, ima 13 godina. On i njegovi brat i sestra pomažu majci oko oca i neguju ga. Žive u velikoj nemaštini. Novca nema ni za osnovne potrebe, a kamoli za dečije želje. Do škole pešače i više od 10 kilometara jer para za autobus nemaju.

“Živimo samo od dečjeg dodatka dodatka od 8.000. mučila sam se, radila svuda, i privatno po njivama i to, svake godine kad je leto, deci nešto da priuštimo”, navodi Irena.

Teška muka stigla je Stojkoviće. Dragan je do pre tri godine radio u jednoj firmi u Kovinu, gde je dobio otkaz, jer je često bio na bolovanju zbog bolesne kičme. Nakon toga je fizikalisao, snalazio se. A od pre 4 meseca pao je u postelju i ne može da se pokrene a kamoli da radi. Deca i žena velika su mu podrška. Irena bi da se zaposli, ali kaže ne može da nađe stalan posao. Sada im treba pomoć, da mogu da imaju normalan život, baš kao nekada.