Peta smederevska noć muzeja


17. maj 2013. KULTURA – U subotu 18. Maja, od 18 do 2 časa posle ponoći, biće održana jubilarna, deseta Nacionalna noć muzeja, a Peta smederevska noć muzeja.

Najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji ‐ Noć muzeja, biće održana u Smederevu u subotu, 18. maja na pet lokacija – u smederevskom Muzeju, u Galeriji savremene umetnosti, Centru za kulturu, Narodnoj biblioteci i u Malom gradu Smedertevske tvrđave. Kao i do sada, svi programi Pete mederevske noći muzeja su besplatni.

Muzej u Smederevu predstaviće Kuvarice, izložbu autorke Nataše Nikolić, višeg kustosa etnologa Narodnog muzeja Kragujevac iz Zbirke etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Kragujevac. Svečano otvaranje izložbe u 18 časova. Dodatni sadržaj samo u toku Noći muzeja:. Demonstracija tehnike veza i izrade kuvarica, pod nazivom Smederevske vezilje.

U Galeriji savremene umetnosti Smederevo biće otvorena izložba umetnika Mrđana Bajića Na lepom plavom Dunavu. Svečano otvaranje izložbe je u 19 časova. Osim pomenute skulpture, kreirane povodom programa Galerije savremene umetnosti Smederevo u okviru Noći muzeja, u Smederevu će biti izložena još dva velika rada: Gorgona 2012 i Radnička klasa ide u raj. Pozadinu ovih skulptura čini instalacija Treš (1987/2007), koja kroz šezdesetak maketa, skica i skulptura malog formata predstavlja neku vrstu mini retrospektive i daje uvid u prethodno stvaralaštvo ovog autora, dok 10 crteža (2011/2013) otkrivaju buduće projekte u nastajanju.

Centar za kulturu Smederevo priprema program pod nazivom Ulica sećanja, izložbu fotografija i performans u Ulici Kralja Petra. Ulica sećanja se bavi predrasudama između starosedelaca i novopridošlih Smederevaca. Aktivnosti će se održati u Ulici Kralja Petra, u srcu grada Smedereva. Dodatni program u toku Noći muzeja: Posebno kreiran performans Noć sećanja biće izveden samo u toku ove noći u 22 časa u Ulici Kralja Petra.

Narodna biblioteka Smederevo je najavila Književno veče na Pozajmnom odeljenju u 20 časova – Predstavljanje knjige pesama Miomirke Nešić Vertikale (Izdavač Narodna biblioteka Smederevo). U programu je i izložba Nemam više vremena Desanka Maksimović (1898‐1993), izložba izdanja Naučnog odeljenja i Knjižare Narodne biblioteke Smederevo, povodom 1700 godina od Milanskog edikta i prodajna izložba knjiga u izdanju Narodne biblioteke, sa popustom od 50 odsto i upis novih korisnika sa popustom u iznosu od 500 dinara.

Turistička organizacija grada Smedereva organizovaće Tvrđavu u noći, program u
Malom gradu Smederevske tvrđave, čije će kapije biti otvorene od 18 do 2 časa posle ponoći.

Pokrovitelj programa Pete smederevske noći muzeja je Grad Smederevo.