Pet tačaka razdora između Srbije i „Esmarka“


08. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: Blic – Evropska komisija odlučivaće o davanju saglasnosti na plan restrukturiranja Železare tek kada se pregovori o partnerstvu sa “Esmarkom” okončaju.

Ministar finansija Dušan Vujović otkriva da je moguće da se do utorka dođe do nekih opipljivih rezultata u pregovorima.

– Naš spisak očekivanja nije ni prost ni lak, a i “Esmark” želi da sebi obezbedi najbolju moguću poziciju. Razgovara se o 30 elemenata koji se odnose na obavezu obe strane – otkriva Vujović.

U radnoj grupi za pregovore i dalje kažu da su u potrazi za optimalnom garancijom da će “Esmark” u Smederevu ostati dovoljno dugo. Od “Esmarka” je, inače, traženo da pet godina ne smanjuje broj zaposlenih i da u narednoj deceniji ne dođe do promene vlasništva, ali ni do prodaje imovine srpske čeličane.

Amerikanci još nisu pristali da polože garancije u vrednosti od 20 miliona dolara, a s druge strane, srpska strana na tome insistira jer su postojeće zalihe sirovina u Železari vredne 90 miliona dolara i računica je da na njima može da se ostvari dobit oko 20 miliona.

Amerikanci traže još para

Još se ne zna ni kako će se okončati pregovori o učešću Srbije u projektu. Srbija je pokazala spremnost da njeno učešće u poslu bude oko 200 miliona dolara. Međutim, “Esmark” traži da se udeo Srbije duplira, odnosno da Vlada pruži garancije za kredit koji bi bio odobren Železari.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest