Pet godina silovao maloletnu rođaku, a osuđen na tri godine


13. januar 2017. HRONIKA – Izvor: Blic – Viši sud u Smederevu osudio je Zlatka Bata (61) iz Kusatka na skandalozne tri godine i dva meseca zatvora zbog obljube svoje maloletne rođake S.S. Devojčica je torturu ovog čoveka trpela godinama jer ju je Bat obljubio više puta tokom pet godina, u periodu od 2006. do 2011. godine, a zločini su počeli kada je devojčica imala svega šest godina.

On je, po svedočenjima i dokazima koje je tužilaštvo prezentiralo, više puta obljubio i terao na oralni seks S.S. koja je živela u to vreme u komšiluku, a koja mu je rod, pošto su žena osuđenog i majka nesrećne maloletnice sestre od strica. Devojčica je često dolazila kod Zlatkove supruge i on je to koristio za svoj gnusan zločin.

Možda bi sve ostalo tajna, da posle pet godina mučenja, S. S. početkom prošle godine, nije smogla snage da progovori.

Kada je devojčica odrasla i otišla iz Kusatka ona se poverila drugaricama iz razreda šta je godinama proživljavala, a one su je nagovorile da sve ispriča razrednoj.

Kada je žena čula njenu priču, odvela ju je kod školskog pedagoga, a on je pozvao Centar za socijalni rad, a oni policiju.

– S.S. je u policiji potvrdila sve optužbe i on je 11. maja prošle godine uhapšen – potvrđuju u policiji, gde baš kao i sudu, zbog delikatnosti slučaja kada su maloletna lica u pitanju, nisu spremni da iznose detalje.

Zlatko, koji je državljanin Srbije i Hrvatske, a penziju je stekao u Švajcarskoj, u pritvoru je bio do izricanja presude 30. decembra prošle godine, kada je pušten s obzirom da je kazna kraća od pet godina, kako to zakon predviđa u ovakvim slučajevima, samo su mu oduzeti pasoši.

Sud je, kako su nezvanično saznale “Novosti”, kao olakšavajuće okolnosti naveo da Bat do sada nije osuđivan, kao i činjenicu da se primereno držao pred sudom

Nakon izricanja presude, žalbu Apelacionom sudu najavili su i Tužilaštvo i branilac. Inače, po starom zakonu minimalna kazna za ovakva krivična dela bila je tri, a najviša 12 godina, a po novom minimum je pet, ali se, kako je to zakonska obaveza u ovakvim slučajevima, mora primeniti onaj koji je povoljniji po optuženog.

“Novosti” saznaju da se Više tužilaštvo žalilo na presudu, tačnije na visinu izrečene kazne smatrajući je neadekvatnom za ovo krivično delo. Žalba je izrečena i zbog ukidanja pritvora.

Na presudu, pravo žalbe Apelacionom sudu imaju sve strane.