PATOSoffIRANJE 10, Šesti dan


02. jul 2014. KULTURA – Šesti dan PatosoFFiranja 10 nosi naziv Kultura na margini. Nažalost, kako je ova tvrdnja normalna za ove prostore, pozorište MTM iz Mostara sa predstavom OTELO nažalost, zbog tehničkih problema, neće biti u mogućnosti da se pojavi na našem festiivalu. Ova predstava je bila zakazana za 22 časa.

Ipak program je ovog dana izuzetno bogat, a posebno izdvajamo monodramu slovenačkog glumca Žige Čamernika koja nosi naziv „Gospodin predsednik“ (Trg u 20h) i spektakularni performans „Igra bogova“, u izvođenju pozorišta PATOS i plesne grupe Urban Core (Trg u 21h). Monodrama Žige Čamernika nikoga neće ostaviti ravnodušnim, dok performans PATOS-a i Urban Core-a žanrovski je opredeljen kao koreo-drama, a posetioci će moći da se uvere da Smederevo ima i svoj ulični teatar.

Predstava ,,Put”, LOTREK, Niš, 12.00, Atrijum CzkS

Predstava je nastala kao rezultat projekta ,,Ostrva” kao pokreta za uključivanje dramskih tehnika u nastavni proces. Učesnici u predstavi su nastavnici iz Niša koji su prošli obuku predviđenu ovim programom.

1. Predstava ,,Čekaonica”, Centar za devojke, Niš, 18.00, Atrijum CzkS

Rediteljka: Nataša Milojević

Predstava je rađena po tekstu Jasmine Tešanović ,,Italijanska komedija: Zašto je važno biti majka?” Tematizuje odnos između majki i ćerki, odnos između žena i muškaraca, ulogu majke, žensko zdravlje, govori o abortusu, o porođaju, o tretmanu trudnica u zdravstvenim ustanovama, o stanju u društvu.

2. Izložba ,,Zagrevanje”, Nikola Korać, 18.00, Izlog bioskopa Svetlost

Šta povezuje Batu Živojinovića, Optimus Prajma, Tima Bartona i rege? Koji vektor dodiruje Svemirce (koji su krivi za sve), Himena i Avatara? Šta veseli Predatora i Aliena? Nikola Korać ovom izložbom nam daje radove koji sa lakoćom plutaju kroz sluz inostranog i domaćeg kempa spajajući nespojivo. Ne postoji galaktičko-estradni glib u koji Nkola nije zagazio. Bioskop Svetlost deo zaboravljenog mesta pop-kulture Smedereva je pravo mesto za konačni obračun Nikole Koraća. Kultni izlozi će oživeti! Endoplazma će cureti!

3. Predavanje ,,I cite very art: (Re)kreativnost u savremenoj umetnosti’’, Dejan Grba, Beograd, 18.30, Hol CzkS

Predavanje obuhvata pregled stvaralačkih pristupa u savremenoj umetnosti zasnovanih na principu (re)kreativnosti. Predavač je doktor umetnosti Dejan Grba, docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i predavač na programu Digitalna umetnost Interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu.

4. Monodrama ,,Gospodin predsednik”, Žiga Čamernik, Kamnik, Slovenija, 20.00, Gradski trg

Mešavina klasične pozorišne predstave i stendap komedije inspirisana likom Barona Minhauzena autora Raspe Burgera. Minhauzen je patološki lažov kome nema pomoći, kao i Gospodin predsednik. Ipak, baš svaka izgovorena reč, bez obzira koliko glupa ona bila, iz njegovih usta zvuči do te mere ubedljivo, da se više puta pitamo ko je tu lud. Ko je, dakle, onaj pravi ko ima odgovor i rešenje za svako naše pitanje? Gospodin predsednik, naravno.

5. Plesna predstava ,,Igra bogova”, PATOS i Urban Core, Smederevo, 21.00, Gradski trg

Drevni ples orišas nosi prirodu afričkih bogova. Pokreti ispisuju biografije podudarne bogovima slovenske mitologije. Istraživanjem i umetničkom obradom mitskih slojeva nastala je ,,Igra bogova”, kao epizoda mitskog života koja počiva na prostornoj, vremenskoj i kulturnoj univerzalnosti.

6. PatosOFFiranje HIP-HOP žurka, KONZA ŠNOSTRA, Smederevo, 22:30h, Patoscena