PatosOFFiranje 09 od 4. do 7. jula


01. jul 2013. KULTURA – Deveti međunarodni multumedijalni festival PatosOFFiranje, koji ove godine nosi podnaslov “Matrikula – Cena identiteta”, biće održan u Smederevu od 4. do 7. jula, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Pozorište PATOS iz Smedereva od 4. do 7. jula organizovaće 9. Međunarodni multimedijalni festival PATOSoffIRANJE, na ulicama, trgovima i gradskim pešačkim zonama, kao i u prostorima Centra za kulturu Smederevo.

Celodnevne aktivnosti uključuju ulični teatar i predstave priznatih pozorišta iz Srbije i regiona, performanse, bioskop na otvorenom, izložbe, umetničke radionice, koncerte i klupske večeri u kojima učestvuje preko 150 izvođača. Festival je namenjen svim građanima koji u sebi nose mladalački duh. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ove godine, pored smederevskih, dolaze stvaraoci iz Kragujevca, Niša, Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Novog Grada, Banja Luke, Viteza, Rijeke, Domžala, Ljubljane, Poreča, ali i iz Nemačke i Francuske.

Ove godine PATOSoffIRANJE nosi podnaslov „Matrikula”. Matrikula ili značka za ličnu identifikaciju uzeta je za simbol programa PATOSoffIRANJA 09, kroz koji organizator želi da skrene pažnju na krizu identiteta, kako pojedinca, tako i zajednice.

Otvaranje festivala povereno je mladim smederevskim stvaraocima, a specijalni događaji tog dana su “Marš Matrikula” – performans ujedinjenih smederevskih pozorišta, izložba i performans “Ulica sećanja”, kao i otvaranje letnjeg bioskopa “PATOSINEMA!”.

PATOSoffIRANJE će takođe, po drugi put, predstaviti svojim građanima “Živu biblioteku”, ostvarenu u saradnji sa Savetom Evrope, Ministarstvom za omladinu i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. Posetioci će ponovo moći da kroz razgovor sa ljudima čiji životi zaista jesu knjige, saznaju nešto više o njihovim pričama, ali i o sebi i svakodnevnim predrasudama.

PATOS organizuje 4. jula i bioskop na otvorenom u parku pored Dunavskog keja, pod nazivom “PATOSINEMA!”. Bioskop će prikazivati igrana i dokumentarna ostvarenja savremenog svetskog filma i trajaće do 1. septembra.

Čast da otvori “PATOSINEMA!” pripala je dokumentarnom filmu “Dunav slobodno plovi” i autorima Draganu Simeunoviću i Saši Periću. Stalan termin bioskopa je 21h, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

PATOSoffIRANJE 09 je podržano od strane grada Smedereva, Centra za kulturu Smederevo i udruženja BAZAART iz Beograda. Bioskop “PATOSINEMA!” podržali su Divac fondacija i Centar za kulturu Smederevo.

Mnogi programi na PATOSoffIRANJU 09 nosiće oznaku NO BUDGET. Reč je o umetničkim delima koja su nastala uprkos nedostatku finansijke podrške Ministarstva kulture, pokrajinskih, gradskih i drugih javnih fondova. Na ovaj način PATOS želi da skrene pažnju na „pogubnu praksu, na svim nivoima, koja umesto kulture finansira jeftinu zabavu i preti da uništi kulturni identitet i budućnost Srbije”.

Izvor: smederevo.org.rs