Patosinema! u znaku Bate i Gage


29. jul 2016. KULTURA – Izvor: Telegaf – Ove godine, PATOSINEMA! u Smederevu u sećanje na Batu Živojinovića i Gagu Nikolića prikazuje šest domaćih kultnih filmova.

Četvrtu godinu zaredom, Smederevci i njihovi gosti, imaju prilike da uživaju u filmskom pikniku pod nazivom PATOSINEMA!, koji organizuje omladinsko pozorište PATOS. Ovom manifestacijom PATOS podseća na nekadašnja, letnja druženja u Smederevu kraj bioskopa na otvorenom, a ujedno se posetiocima nudi mogućnost da besplatno pogledaju zanimljiv repertoar koji nastaje najčešće iz saradnje sa Geteovim, Institutom Servantes i ambasada nekoliko zemalja u Srbiji.

Bioskop uvek mladog i slobodnog duha, prikazuje filmove različitih žanrova tokom leta u divnom ambijentu Dunavskog parka u Smederevu. Uz lampione, piknik ćebad i dobru atmosferu, ljubitelji sedme umetnosti i ove godine očekuju različita filmska ostvarenja.

U okviru manifestacije “Kultno leto”, PATOSINEMA! će ove godine imati nešto drugačiji program, jer su organizatori poželeli da prirede svojevrsan omaž dvojici preminulih velikana srpske kinemoatografije, Draganu Nikoliću i Bati Živojinoviću. Otuda su prve četiri večeri programa, žanrovski podeljene na komediju, dramu, akciju i ratni, (prošlog i predstojećeg vikenda, 28. i 29. jula) u znaku domaćih filmova za sva vremena, a takođe će i poslednji deo ovogodišnjeg programa biti “Batino veče” i “Gagino veče”.

U međuvremenu, moći ćemo, sada već tradicionalno, da pogledamo i ostvarenja popularnih japanskih anima (“Dečak i zver”, “Himna srcu”, “Gospođica Hokusai”, i “Imperija leševa”), ali i program uveden prošle godine pod nazivom “Cinema Fresh”, u okviru kojeg se prikazuju prvi filmovi domaćih mladih autora. Ove godine to su “Varvari” (režija: Ivan Ikić) i “Odumiranje” (režija: Miloš Pušić).

Projekcije su zakazane svakog četvrtka i petka u 21.00 i trajaće sve do 26. avgusta.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

ps4_raspored