Patosinema ovog vikenda


12. jul 2013. KULTURA – PATOSINEMA! je novi bioskop u našem gradu. Od 04. jula do 01. septembra ćete ga pronaći na jednoj od najlepših smederevskih lokacija, u parku pored Dunavskog keja. Dođite mu u goste jer je on uvek raspoložen za druženje. Vaše društvo čini ga lepšim, a zauzvrat, on će Vam pokloniti svoj kutak, filmove i lepe, nezaboravne trenutke.
PATOSINEMA! je zamisao nas iz pozorišta PATOS, po ugledu na mnoge svetske gradove, koji su magiju bioskopa preneli u ambijent javnih parkova. Želeli smo da to omogućimo i Smederevu kako bismo obogatili letnju kulturnu sezonu, ali i stvorili novo mesto okupljanja nas Smederevaca. PATOSINEMA! će preko celog leta biti Vaš dunavski komšija kod koga ćete moći da pogledate najraznovrsnije žanrove kinematografije, ali i dobre filmove kakve danas sve ređe srećemo.
Na konkursu Fondacije ANA i VLADE DIVAC pod nazivom „Znam šta hoću“ naša ideja je prepoznata kao važna za lokalnu zajednicu i mlade i zahvaljujući ovoj fondaciji ona je i ostvarena.
CENA Ulaznice za bioskop PATOSINEMA! ne košta mnogo. Treba vam dobra volja, ljubav prema filmu, želja da se družite i pozitivan, mladalački duh. Mi smo Vas pozvali, a Vi dolaskom potvrdite da je naše Smederevo FOREVER YOUNG!
Celokupan program je u potpunosti besplatan, i namenjen je široj populaciji.

NAPOMENA: UKOLIKO VREMENSKI USLOVI ZA PROJEKCIJU NA DUNAVSKOM KEJU NISU POVOLJNI, PATOSINEMA! SE SELI NA PATOSCENU, ATRIJUM CENTRA ZA KULTURU, KOD “ENIGME”!!!

Ovaj filmski vikend je posvećen Francuskoj i njenom savremenom filmu. Ove filmove smo Smederevcima obezbedili kroz saradnju sa Francuskim institutom iz Beograda i ima ih ukupno 5. Već smo imali prilike da pogledamo dva, a ovaj francuski ciklus nastavljamo u dobro poznatom terminu u 21:00 sa sledeća tri naslova:

01. PETAK

Film: A ti, ko se tebi sviđa? (Et toi, t’es sur qui?, 90’, 2006)

Režija: Lola Doajon

Igraju: Lusi Deklozo, Krista Tere

Petnaestogodišnja Elodi odlučuje sa svojom prijateljicom darkerkom da izgubi nevinost. Ostalo im je još samo nedelju dana do kraja raspusta. One će se suočiti sa stvarnošću koju su drugačije zamišljale. Uporedo s tim, Elodi otkriva da se prijateljstvo koje gaji sa svojim drugarom Vensanom može pretvoriti u zaljubljenost…

02. SUBOTA

Film: Sve što sija (Tout ce qui brille, 100’, 2009)

Režija: Žeraldina Nakaš i Erve Mimran

Igraju: Lejla Bekti, Žeraldina Nakaš, Odre Lami

Eli i Lila su kao sestre. Poznaju se od malih nogu, dele sve i sanjaju o nekom drugom, lepšem životu. Žive u istom predgrađu, na deset minuta od Pariza. Odlučile su da prestanu da žive na deset minuta od svojih života. Od malih svađa do velikih laži, one će preduzeti sve kako bi ušle u neki drugi svet gde im se čini da je sve moguće. Međutim, sve što sija nije …

03. NEDELJA

Film: Tomboy (Tomboy, 82’, 2011)

Režija; Selina Siama

Igraju: Zoe Eran, Malon Levana, Žan Diion

Desetogodišnja Lor je muškobanjasta devojčica. Kada se preselila u novi kraj, ona uspeva da ubedi Lisu i njeno društvo da je dečak. Istina ili izazov? Izazov. Leto postaje prava igraonica i Lor postaje Majkl, dečak poput drugih… dovoljno različit da privuče pažnju Lize koja se zaljubljuje u nju. Lor se igra sa svojim novim identitetom kao da kraj leta neće otkriti njenu strašnu tajnu.