Patos otvara sezonu premijerom predstave „Dobra devojčica“


12. oktobar 2015. KULTURA – Pozorište PATOS otvara sezonu 2015/16. premijerom predstave „Dobra devojčica“, koja je zakazana za petak, 16.10.2015. u 20.00 časova. Predstava će se odigrati na Velikoj sceni Centra za kulturu Smederevo. „Dobra devojčica“ se realizuje kao omladinski projekat u sklopu programa „Mladi su zakon 2015“ za Podunavski okrug, finansiran od strane Ministrstva omladine i sporta Republike Srbije. Predstava je nastala kao proizvod rada mladih članova PATOS-a, uzrasta 13-19 godina, koji su u potpunosti realizovali celokupnu produkciju ove predstave, uz mentorstvo reditelja PATOS-a. Komad je baziran na tekstu Toma Stoparda „Every good boy deserves favour“, a potpisuju je: Teodora Matović, Milana Matejić, Katarina Živković, Dunja Petković, Nina Krčum, Irena Marjanović, Saša Stojanović, Aleksandra Torlaković i Pavle Šakić.

Takođe, u predstavi učestvuje i kvartet učenika muzičke škole „Kosta Manojlović“, a to su Nastasija Radovanović, Danica Vasiljević, Anđela Andreski i Ivan Đurić. „Dobra devojčica“ je potreba ovih mladih ljudi da skrenu pažnju na nasilje u porodici, ali i da pokrenu svojim umetničkim stavom javnu debatu o toj temi. Nakon premijere „Dobra devojčica“ će imati u prvoj polovini sezone još 4 igranja, tako da će smederevska publika imati prilike da ove reprize pogleda na Velikoj sceni CzKS-a.

Kada govorimo o novoj sezoni, publiku može da očekuje da na sceni pogleda i predstave PATOS-a iz bogatog dečijeg pozorišnog programa, ali i adolescentskog i eksperimentalnog. Do kraja godine PATOS će igrati „Kapetana Džona Piplfoksa“ i „Plastične bašte“ za najmlađu publiku, dok „Unutrašnja svetla“ su upućena svima koji žele da dožive jedan nesvakidašnji pozorišni eksperiment. Tradicionalno, PATOS četvrtu godinu zaredom u decembru izlazi sa novom predstavom za decu, a ove godine PATOS će postaviti „Alisu u zemlji čuda“ po knjizi Luisa Kerola. Ova knjiga inače ove godine obeležava 150 godina, tako da se i PATOS priključuje ovoj proslavi, adaptacijom koja će svakako biti nesvakidašnja. Režiju predstave potpisuju Anđelka Vulić i Nikola Jovanović. U drugoj polovini sezone, na scenu se vraćaju i „Lepotica i Zver“, „Čarobnjak iz Oza“, kao i komedija „Seks, laži i divlje guske“. Nove produkcije nas očekuju i u drugoj polovini sezone.

Sezona 2015/16. obeležiće u celosti 30 godina našeg pozorišta, koje je počelo da živi na smederevskoj sceni još od 1986. godine. Iz tog razloga krilatica ove sezone je „Zauvek mladi“.