PATOS: Mini turneja „Brata“ na severu Italije


28. decembar 2012. KULTURA – Iz uspešne 2012. PATOS u Novu 2013. godinu ulazi novim gostovanjima u Italiji predstave „Brat“, a potom i novim izvođenjima „Piplfoksa“ i „Plastičnih bašta“, najpre za svoju najverniju smederevsku publiku.

Iz uspešne 2012. godine PATOS u 2013. ulazi bogatiji za još jednu novu generaciju glumaca i još jednu novu predstavu za decu na svom repertoaru. „Kapetan Džon Piplfoks“. „Piplfoks“ premijerno izveden sredinom decembra i uspešno repriziran krajem istog meseca, pridružuje se dvema već nekoliko godina aktuelnim predstavama sa kojima nastupa po zemlji i inostranstvu. „Plastične bašte“ i „Brat“, obe u koprodukciji sa Teatrom Koreja iz Lećea u Italiji, obe u režiji Salvatorea Tramaćerea, dok će „Piplfoks“ ostati zabeležen u istoriji PATOS-a kao prva samostalna produkcija ovog smederevskog pozorišta.

„Plastične bašte“ u ovoj godini beleže nastupe na 8. Dečjem festivalu u Orduu u Turskoj, potom i učešće na 52. Međunarodnom dečjem festivalu u Šibeniku i 2. Međunarodnom pozorišnom festivalu za decu i omladinu „Mala slova, veliki snovi“ u Istanbulu.

„Brat“ se predstavio publici na istorijskom mestu Kastelo Aragoneze Otranto, u okviru programa koji se u ovom živopisnom italijanskom mestu odvija od 27. maja do 30. septembra, pod sloganom Endija Vorhola „Želim da budem mašina“ (Andy Warhol „I want a be a maschine“).

Novu godinu PATOS započinje mini turnejom u Italiji, 11. i 12. januara, u okviru koje će u dva italijanska grada Monfalkone i Kasalmađoro igrati „Brata“ u tamošnjim gradskim pozorištima, a onda slede nova izvođenja „Piplfoksa“ za najmlađe Smederevce, sa željom da ovu predstavu vidi i najmlađa publika drugih gradova, pre svega ona u Beogradu na festivalu „Pozorište Zvezdarište“ za koji će PATOS i ove godine aplicirati. Podsećamo vas da je na ovom festivalu treća nagrada publike 2011. godine dodeljena „Plastičnim baštama“.