Pastirski dani u okolini Smedereva


29. maj 2011 – PRIVREDA – Jednodnevna manifestacija Pastirski dani održana je u selu Lipe kod Smedereva, a ovogodišnji susret meštani su iskoristili da podsete na autohtonu rasu ovaca poznatu kao lipska ovca ili gara, koja se nalazi na listi zaštićenih životinja.

Manifestacija se organizuje pod motom “Da lipska ovca i lipski sir ponovo budu proizvodna marka Srbije”.

Meštani Lipa su uspeli da njihova ovca bude na listi zaštićenih životinjskih resursa Srbije. Malo je odgajivačnica u Srbiji koje imaju autentične primerke te ovce, pa čak i u Lipama su retki odgajivači ovce koja je potekla iz tog sela.

U Lipama više porodica u stadu ima lipsku ovcu, ali jedini odgajivač isključio lipske ovce je Perica Đorđević. Garu su u njegovoj familiji gajili i pradeda Milenko i deda Nastas.

Profesor Slobodan Pavlović doktorirao je 1935. godini na Sorboni disertacijom o lipskoj ovci, kada je u Srbiji bilo oko 40.000 grla te sorte.

Profesor Pavlović je u disertaciji zaključio da je lipska ovca poseban, nezahtevan soj, izdašan u vuni i mleku. Gara ima runo od 20 do 25 centimetara, a visoka je od 63 do 78 centimetara. Godišnje daje oko 100 litara punomasnog mleka od kojeg se spravljaju kvaliteta sir i lipski kačkavalj.

Uredbom Vlade Srbije od 2007. godine subvencionira se uzgoj lipske ovce pod uslovom da odgajivač ima najmanje 20 grla.