Ovogodišnji Smederevski Orfej otišao u ruke Živorada Đorđevića Žeđa


18. oktobar 2012. KULTURA – U utorak je u Centru za kulturu proglašen ovogodišnji dobitnik “Smederevskog Orfeja”, stalne nagrade Međunarodnog festivala poezije “Smederevska pesnička jesen”, koja se dodeljuje smederevskim pesnicima.

Dobitnik “Orfeja” je pesnik Živorad Đorđević Žeđ čija je pesma “Francuskinja” proglašena pobedničkom za ovu godinu.

Njegovu pesmu je najboljom jednoglasno proglasio žiri u čijem su sastavu bili Tomislav Stevanović, Radivoje Rale Damjanović i prošlogodišnji dobitnik “Smederevskog orfeja” Vladan Petković.
Na konkurs je prema rečima predsednika žirija Tomislava Stevanovića ove godine prispelo dvadeset pesama od ukupno dvanaest autora.

Proglašenju pobednika na večeri Orfeja, prethodilo je predstavljanje Međunarodnog bengalskog pesničkog festivala iz Kalkute.

O sličnostima smederevskog i pesničkog Festivala u Indiji, sinoć su govorili Goran Đorđević, direktor “Smederevske pesničke jeseni” i Asis Sanijal, direktor Festivala u Kalkuti.

Na bengalskom su pored Sanijala, svoje stihove čitali Rameš Purakajasta i Alok Bandopadjaj.
Publici su se sinoć svojim pesmama predstavili i smederevski autori Tomislav Stevanović, Ljubica Zlatović, Vera Horvat, Nataša Bajić i direktor Festivala Goran Đorđević.

Jučerašnji, drugi dan “Smederevske pesničke jeseni”, obilovao je programima koje su domaćini priredili za brojne inostrane pesnike, goste ovogodišnjeg Festivala i to iz Indije, Rumunije, Turske, Bugarske, Nemačke…

Domaći i strani autori darivali su svojim najnovijim izdanjima Narodnu biblioteku u Smederevu, a nakon toga za njih je pripremljen prigodan kulturno umetnički program u Vili Obrenovića.

Nakon obilaska ovog velelepnog zdanja, pesnici su u starovremenskom ambijentu čitali svoje stihove.
43. Međunarodni festival poezije “Smederevska pesnička jesen”, zvanično će biti otvoren večeras u 19 časova i 30 minuta u Velikoj dvorani Centra za kulturu.

Gosti večeri biće predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić i predsednik Srpskog književnog društva Vule Žurić.

Ovogodišnji Festival otvoriće predsednik Skupštine grada i predsednik Organizacionog odbora Smederevske pesničke jeseni Branče Stojanović.

Pesniku Ljubomiru Simoviću, međunarodnu pesničku nagradu “Zlatni ključ Smedereva” za 2012. godinu uručiće gradonačelnica dr Jasna Avramović.

Nakon uručenja nagrade, o poeziji ovogodišnjeg dobitnika nagrade govoriće književni kritičar Bogdan A. Popović i sam autor, a za muzički program zaduženi su članovi smederevskog hora “Sloga” i gost mr Bora Dugić.

Izvor: smederevo.org.rs