Ove nedelje na Patosinemi


25. jul 2013. KULTURA – PATOSINEMA! ove nedelje prikazuje čak 6 filmova! U četvrtak i petak u goste nam ponovo dolaze filmovi iz GOETHE instituta, dok subotu i nedelju smo rezervisali za kineski savremeni film koji smo obezbedili kroz saradnju sa institutom KONFUCIJE iz Beograda. Kineskim naslovima se selimo iz filmske Evrope u filmsku Aziju, i time privodimo julsku PATOSINEMU! kraju i najavljujemo avgust gde ćemo imati prilike da pogledamo još 19 različitih svetskih filmskih naslova.

ČETVRTAK u 21:00

Film: ŽIVOT DRUGIH (Das Leben der Anderen, Nemačka, 137′, 2005) – drama
Režija: Florijan Henkel fon Donersmark
Uloge: Martina Gedek, Ulrih Mie, Sebastijan Koh…

Istocni Berlin osamdesetih godina. Kapetana Gerda Vizlera, specijalistu za prisluškivanje, agenta istocnonemacke tajne policije Štazi boje se i sopstveni ljudi. Njegov nadredeni, i prijatelj iz mladosti Grubic, postavlja ga da prisluškuje pozorišnog režisera Georga Drejmana osumnjicenog za neposlušnost režimu. Ono što pocinje kao rutinski slucaj preokrenuce Vizlerov život. Zato je zaslužna i životoljubiva glumica Krista-Marija Ziland, Drejmanova partnerka koju želi i ministar kulture. Detaljno istražena drama Florijana Henkela von Donersmarka koja ne govori o nostalgiji nego o izgubljenosti individue u totalitarnom sistemu.

PETAK u 21:00

Film: SLEPCI (Blindgänger, Nemačka, 88′, 2004) – drama
Režija: Bernd Zalig
Uloge: Rikarda Raminke, Dominik Horvic, Marija Roter…

Mari i Inga se ne razlikuju puno od ostalih devojaka njihovog uzrasta, osim što su slepe. Za njih je to nešto sasvim normalno, ali ne i za obicne “Gukijeve”. To su osetile na svojoj koži kada su se prijavile za školski sastav, kome su potrebni novi ljudi. Decaci su iznenadeni kako Mari svira na gitari, a Inga na saksofonu. Nažalost, slepe devojke nisu nimalo medijski privlacne. Susret sa jednim decakom iz Kazahstana promenice njihov život. Dok se na kraju ne proslave kao “Slepci” i ostave dubok muzicki trag, moraju da produ mnoge prepreke.

SUBOTA u 20:15

Film: KINESKO MODERNO SLIKARSTVO (Kina, 28′, 2007) – dokumentarni

U ovom filmu cete imati priliku da saznate o modernom slikarstvu Kine, na koji nacin se ono razvijalo i koje su to teme koje okupiraju savremene kineske umetnike. Bekstvo od tradicionalizma i povratak, mogu li naci zajednicki jezik u kineskoj današnjici?

SUBOTA u 21:00

Film: DIREKTAN PRENOS (Da Wan, Kina, 100′, 2001)
Režija: Ksiogang Feng
Igraju: Donald Saterlend, Rozamund Kvan, Jou Ge

Donald Saterlend u ovoj komediji igra reditelja Dona Tejlora koji u Pekingu snima rimejk Bertolucijevog “Poslednjeg kineskog cara”. Njegova vizija predstavlja novi, smeo osvrt na ovu pricu, sa autenticnom sredinom i glumcima. Bar je to ono što Don misli. Kada u pomoc reditelju stigne kineski kamerman Jo Jo, rimejk biva “sahranjen” i pocinje da se krece u sasvim neobicnom smeru. Koga to Jo Jo sahranjuje i zašto, saznajte u ovoj sjajnoj komediji.

NEDELJA u 20:15

Film: JEDAN DAN U UMETNIČKOJ ŠKOLI (Kina, 26′, 2007)

Umetnost vezuje narode i povezuje pojedince. Provedite jedan dan u umetnickoj školi jednog kineskog gradica i saznajte koliko slicnosti postiji izmedu vas i njenih polaznika.

NEDELJA u 21:00

Film: PRIČA O IP MANU (Yip Man, Kina, 106′, 2008)
Režija: Vilson Ip
Igraju: Doni Jen, Sajmon Jam, Ka Tung Lam

Tridesetih godina prošlog veka u gradu Fo Šan, u južnoj Kini, na svakom koraku možete naci na jednu školu borilackih veština. A opet samo jednu od njih drži covek po imenu Ip Man. Ovo je prica o njemu, legendarnom Ving Cun Kung Fu ucitelju, izmedu ostalog i mentoru velikog Brusa Lija. Radnja je smeštena za vreme japanske invazije Kine. Od Ip Mana se zahteva da prenese svoju veštinu japanskoj vojsci. Može li jedan covek sam prkositi velikoj sili i pobediti?