Otvoreno Patosoffiranje


29. jun 2012. KULTURA – Izvor: FoNet – Najmlađa članica pozorišta Patos, jedanaestogodišnja Dunja Petković iz Smedereva, otvorila je sinoć u tom gradu 8. Međunarodni multimedijalni festival PATOSoffIRANJE.

U Smederevu je i zvanično večeras otvoreno PATOSoffIRANJE, 8. po redu, pod nazivom “Različito”.

Različito je bilo i samo otvaranje ovog festivala. Posle projekcije filmova, koji su prikazani u okviru programa pod nazivom Plesni video, pored osvetljenog panoa u holu Centra za kulturu pojavila se devojčica, najmlađi član pozorišne družine, sa natpisom PATOS na grudima.

U ruci je držala konzervu na kojoj je pisalo PATOSoffIRANJE 08, zatim je otvorila, dok je na video bimu pisalo da je ovogodišnji festival otvoren.

Ranije, tokom prvog festivalskog dana, na različitim lokacijama, održane su radionice murala i pozorišne fotografije, otvorena je izložba, održana prva svakodnevna festivalska rabota pod nazivom Shotfun Wedding i izveden jedan ulični performans.

Na kraju večeri je na velikoj sceni Centra za kulturu odigrana predstava Bitef teatra “Ja i ti”.

Za četiri festivalska dana, umetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske Nemačke, Holandije, Srbije i Indonezije, prirediće oko 50 festivalskih dešavanja.

Festival PATOSoffIRANJE pokrenut je 2005. godine u Smederevu kao urbani događaj čiji je osnovni cilj da mladu i drugu urbanu publiku upozna sa savremenim tokovima u umetnosti, ali i da je animira da uzme učešće u stvaranju umetnosti i organizovanju kulturnih delatnosti kao načinu unapređenja kvaliteta života.

PATOSoffIRANJE ima međunarodni karakter i tokom sedam godina postojanja okupio je brojne savremene umetnike iz Srbije, regiona, Evrope i sveta.

Festival u celosti realizuju volonteri, mladi članovi Omladinskog pozorišta PATOS, jedine stalne pozorišne grupe u Smederevu, aktivne od 1973. godine.

Svi programi na festivalu PATOSoffIRANJE 08, koji se završava 1. jula, su besplatni.