Otvorena vila Obrenovića


17. maj 2015. KULTURA – Izvor: FoNet – Vila “Zlatni breg”, danas spomenik kulture i rezidencijalno zdanje Vlade Republike Srbije, jedan je od najznačajnijih simbola Smedereva.

Pomoćnik direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Republike Srbije Nebojša Ilić i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović danas su, u okviru manifestacije Noć Muzeja, otvorili Vilu dinastije Obrenovića na Plavincu za posetioce.

Tako je, prvi put u istoriji ovog spomenika kulture, široj javnosti omogućen organizovani pristup objektu koji se koristi za reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju državu.

“Nadamo se da ćemo ovim otvaranjem postići značajan korak u očuvanju identiteta jedne od naših najvećih dinastija. Uprava za zajedničke poslove republičkih organa uspela je da, uz ograničena sredstva, ovaj kompleks ne samo održi na sadašnjem nivou, već i da u poslednjih nekoliko godina unapredi proizvodnju vina i rakije na ekonomiji na Plavincu i tako produži istorijsku nit koju je započeo Knez Miloš 1829. godine”, rekao je Ilić.

Gradonačelnica Smedereva ocenila je da “dolazi vreme realizacije svih naših snova”, a jedan od njih je bio i da se ova vila otvori i taj san je dosanjan.

Avramović je pozvala turiste kada dođu u Smederevo da obiđu ovaj objekat, koji sa Smederevskom tvrđavom, kako je naglasila, pokazuje da je Smederevo u više navrata bilo
prestoni grad.

Organizovane posete ovom zdanju biće realizovane od maja do oktobra dva puta nedeljno, utorkom i četvrtkom, isključivo posle prijavljivanja u Turističko informativnom centru Smedereva (TIC), Kralja Petra I 8, telefonom 026/615.666 ili elektronskom poštom na: vila.obrenovic@smederevo.org.rs .

Vila “Zlatni breg”, danas spomenik kulture i rezidencijalno zdanje Vlade Republike Srbije, jedan je od najznačajnijih simbola Smedereva kao svedok razvijanja dvorske kulture u modernoj Srbiji i jedini sačuvan i najstariji objekat ovog tipa u našoj zemlji.

Poslednjih godina interesovanje javnosti za obilazak ovog izuzetnog zdanja u neprestanom je porastu, a kako se očekuje, pored Smederevaca i građana Srbije, moći će da je vide i turisti koji se očekuju razvojem Luke Smederevo.

Istorija nekadašnje letnje rezidencije dinastije Obrenović na Plavincu kod Smedereva seže u prve decenije 19. veka, a od 2009. godine zaštićeni je spomenik kulture i za građanstvo je otvarana samo u retkim prilikama.

Za većinu Smederevaca, kao i za ostale građane Srbije, vila je bila tajanstveni objekat, pa su je u medijima ponekad nazivali “Zabranjenim gradom”. U vreme SFRJ, bila je poznata kao vila “Izvršnog veća”.